Studenten dingen met gps-chip mee naar 'beste idee varkensland'

Een onderhuidse chip met gps-tracking die tegelijk inzicht geeft in varkenswelzijn. Met dat idee dingen studenten van Aeres Barneveld, Yuverta Boxtel en Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht mee naar Het Beste Idee van Varkensland (HBIvV).

Studenten+dingen+met+gps%2Dchip+mee+naar+%27beste+idee+varkensland%27
© Nieuwe Oogst

De studentendag vond woensdag plaats en is voor het tweede jaar gekoppeld aan HBIvV. In totaal 55 studenten en hun begeleiders kwamen naar het Brabantse Boxtel om 's morgens te luisteren naar sprekers uit het werkveld. Annelies Buijtels (POV) belichtte trends in de varkenshouderij en ging in op de vraag 'wat past bij jou in de toekomst'.René Veldman haakte daar als Rabobank-sectormanager Food & Agri op in door het ondernemerschap en de markt van vlees en concepten te belichten. Slimme technologieën worden daarbij ook steeds vaker toegepast. Harm van der Zanden van DLV Advies/Connecting Agri & Food lichtte de ontwikkelingen op dat gebied toe.


Zelf aan het werk

Na de middag moesten de studenten zelf aan de bak. Brainstormen, maar vooral 'out of the box'- denken. Dat deden ze in groepen op basis van zes uiteenlopende thema's. Twee ideeën vertoonden zoveel raakvlakken dat de jury beide groepen samenvoegde en deze beloonde met de 'wildcard' voor de finale van Het Beste Idee van Varkensland.


Dave Meijerink, Rick Nijdam en Anouk Stoverink van Aeres Barneveld, Cas van Zutphen en Harm van Bommel van Yuverta Boxtel en Lieke Braam en Dirk van der Wielen van Faculteit Diergeneeskunde werken met hulp van experts de komende weken hun idee verder uit. Het uitgewerkte plan presenteren zij 9 december tijdens de finale.


Omdenken

'Vaak blijven ideeën hangen bij de vraag: kan het wel en is het realiseerbaar? Alles begint echter met een idee. Omdenken, daar ging het deze middag om', zegt projectmedewerker Maron van de Plas. Zij is vanuit onderzoeks- en praktijkcentrum VKON in het Overijsselse Den Ham betrokken is bij HBIvV.

Van de Plas is naast projectmedewerker, ook biologisch varkensboerin in het Brabantse Boerdonk. Zij vlogt regelmatig over het bedrijf Van Veen Biologische varkens. In het ochtendprogramma was zij de vierde spreker. Zij nam de studenten mee in hoe een verhaal te delen met de buitenwereld en hoe die ontwikkeling bij haar zelf is gegaan.


Het Beste Idee van Varkensland

Uit de negentien inzendingen voor HBIvV die dit jaar binnenkwamen, selecteerde de jury begin november vijf finalisten: Ralf Theelen, Marrit van Engen, duo Kirsten van Hees en Joost Thijssen, het echtpaar Coen en Marlijn van Gorp en het driekoppige samenwerkingsverband Eelco van de Hoef, Wilko Hendriks en Rikjan Schuttevaar. Als zesde finalist komt daar het studententeam bij. Tijdens de finale op 9 december nemen zij het op tegen de andere finalisten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer