Pig-up-power wordt verder doorontwikkeld

De Pig-up-power (PUP) voldoet als hokverrijking. Ook na een aantal weken is het een leuk speeltje voor biggen. Maar om het ook energie op te laten leveren, is meer nodig. Studenten vanuit verschillende disciplines gaan ermee aan de slag.

Pig%2Dup%2Dpower+wordt+verder+doorontwikkeld
© Léonie Vaarhorst

'De PUP voldoet als hokverrijking. Ook na een paar weken vinden de biggen het leuk om er alleen of samen mee te spelen. Dan hebben ze echt lol', zegt Fleur Bartels.

In 2018 was de award van Het Beste Idee van Varkensland voor Bartels' idee om energie op te wekken met het wroetgedrag van varkens. Dat leidde in maart 2020 tot de installatie van een demo-exemplaar op een praktijkbedrijf. Agrarische en technische studenten gaan nu aan de slag met een tweede demo-exemplaar.


Energie winnen

'Met de PUP kun je energie genereren. Dat hebben we waargenomen, maar de biggen hebben extra motivatie – denk aan een beloning – nodig om krachtiger te wroeten aan de PUP, zodat er meer wrijvingsenergie vrijkomt. Varkens leren snel en hoe mooi zou het zijn als je daarmee de ledverlichting in de stal kunt voeden', zegt Bartels.

Ook dit jaar kunnen weer ideeën worden ingestuurd voor Het Beste Idee van Varkensland. De inschrijving sluit op 31 oktober, terwijl de finale op 9 december is. Voor de editie van dit jaar zijn al negen kansrijke ideeën ingestuurd. Het Beste Idee van Varkensland helpt niet alleen bekroonde ideeën tot veelbelovende projecten, maar ondersteunt ook niet-winnende finalisten om hun idee uit te werken tot toepasbare innovaties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer