NVWA keurt strenger bij export varkens dan EU vraagt

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) keurt voor export strenger dan de EU-regels. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en Vee & Logistiek Nederland vinden dat de keuringsorganisatie de Europese richtsnoeren voor exportkeuringen moet volgen.

NVWA+keurt+strenger+bij+export+varkens+dan+EU+vraagt
© Henk Riswick

Om uit de discussie te komen welke dieren transportwaardig zijn en welke niet, formuleerde de Europese Unie (EU) daar richtsnoeren voor. Daarin geeft de EU duidelijk aan welke dieren voor transport in aanmerking komen en welke niet.

Op 9 juli informeerde de NVWA de POV, Vee & Logistiek Nederland en LTO per 1 augustus de richtsnoeren toe te zullen passen en alleen 'helemaal gave' dieren voor export goed te keuren.

Aanleiding is een uitspraak van het Veterinair Beroepscollege van 4 juni over een geschil uit 2016 over keuringen van varkens voor een slachterij in België. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights spande het proces aan. Het betrof vier dierenartsen die in opdracht van de NVWA de keuring uitvoerden.


In het geweer

POV, Vee & Logistiek Nederland en LTO komen tegen de handelswijze in het geweer. In het naleven van de richtsnoeren, die bijvoorbeeld ook het transport van dieren met een lichte navelbreuk of oornecrose toestaan, heeft de NVWA een verantwoordelijkheid. Die wordt nu eenzijdig bij de varkenshouder en het verzamelcentrum gelegd, geven de POV en Vee & Logistiek Nederland aan.

'Dierenartsen moeten kunnen beoordelen of een dier redelijkerwijs transportwaardig is of niet', stelt de POV. Zowel de POV als Vee & Logistiek Nederland vindt dat de EU-richtsnoeren daarbij leidend zijn. Verder kondigde de NVWA aan met ingang van oktober ook voor binnenlands veetransport te handhaven op basis van de EU-richtsnoeren. Na de huidige werkwijze van de NVWA betekent dat nultolerantie.


Gezamenlijke brief

Vrijdag stuurden de POV, LTO en Vee & Logistiek Nederland een gezamenlijke brief naar de NVWA. Daarin maken zij bezwaar tegen de korte termijn waarop deze handelswijze is ingevoerd en de rigide wijze waarop de NVWA de richtsnoeren toepast.

Dat zorgt vooral voor problemen bij vermeerderaars met een eigen stal in Duitsland, zij die leveren binnen vaste relaties en exportbedrijven van biggen of slachtrunderen.

'Het betreft gezonde dieren, waar niets mis mee is. Wat is het alternatief: euthanaseren? Dat is je reinste voedselverspilling', reageert Vee & Logistiek Nederland. De POV realiseert zich dat voor een categorie dieren transport niet haalbaar is en wil in gesprek over haalbare oplossingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer