Nederland exporteert minder biggen in eerste halfjaar

Nederland heeft in het eerste halfjaar van 2021 ruim 87.000 biggen minder geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit marktcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook zijn de exportaantallen naar de drie belangrijkste bestemmingen flink verschoven.

Nederland+exporteert+minder+biggen+in+eerste+halfjaar
© groenonderwijs.nl

Het effect van de deelname van varkenshouders aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen en krimp van de zeugenstapel wordt zichtbaar in de exportcijfers van biggen. In het eerste kwartaal van dit jaar werden ruim 1,72 miljoen biggen geëxporteerd en in het tweede kwartaal waren er dat meer dan 1,60 miljoen. De ruim 3,32 miljoen geëxporteerde Nederlandse biggen in de eerste zes maanden van 2021 zijn er 2,6 procent minder dan in 2020 (3,41 miljoen).

Een teruggang in afzet van biggen was er duidelijk merkbaar richting Duitsland. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 288.000 biggen minder afgezet bij onze oosterburen. Dat is een daling van 13 procent.


Spanje

Opvallend is dat het tweede belangrijkste exportland van Nederlandse biggen, Spanje, 272.000 meer biggen heeft opgenomen. Dat is de helft meer dan in de eerste zes maanden van 2020. Toen gingen 543.529 biggen naar dat Zuid-Europese land. Afgelopen half jaar zijn 816.000 Nederlandse biggen afgezet bij Spaanse vleesvarkenshouders.

Dit aantal zijn er twee keer zoveel als dat er zijn afgezet bij het derde belangrijkste exportland België en Luxemburg. Bij onze zuiderburen zijn in een half jaar ruim 406.000 biggen geplaatst. Dat is 8 procent minder dan in de eerste jaarhelft van 2020, toen er nog 442.000 biggen naartoe gingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer