Greenpeace: minder vluchten helpen klimaat meer dan extra bomen

Met de compensatie voor vervuiling door luchtvaart in de vorm van bomen, het gebruik van duurzame brandstoffen en gokken op nieuwe, nog niet bestaande technieken worden de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs niet bereikt. Die waarschuwing geeft milieuorganisatie Greenpeace af.

Greenpeace%3A+minder+vluchten+helpen+klimaat+meer+dan+extra+bomen
© Topigs Norsvin

De milieuorganisatie is daarom ontstemd over een verklaring die het nieuwe, door Groot-Brittannië geïnitieerde klimaatinitiatief International Aviation Climate Ambition Coalition (IACAC) tijdens de klimaattop in Glasgow heeft gepresenteerd.Ook de Nederlandse organisatie Natuur & Milieu geeft aan 'ongelofelijk teleurgesteld' te zijn. De verklaring is erop gericht de luchtvaartemissies omstreeks 2050 zodanig terug te brengen dat ze kloppen met het streven, zoals dat in Parijs is vastgelegd.


Greenwashing

Greenpeace bestempelt het stuk van de IACAC echter als 'greenwashing'. Het ziet er volgens de milieuorganisatie groener uit dan het in werkelijkheid is. Compenserende en zogenoemde duurzame vliegtuigbrandstoffen worden 'omarmd', terwijl het aantal vluchten zou moeten verminderen en er meer zou moeten worden ingezet op bijvoorbeeld de trein.


De milieuorganisatie roept de Europese leiders en de Europese Commissie op om de verklaring niet te ondertekenen. Greenpeace dringt er bij hen op aan om korteafstandsvluchten te verbieden en te investeren in het spoor.


CO2-compensatie

Natuur & Milieu stelt dat het 'volstrekt onmogelijk en onrealistisch' is 'om te denken dat het met vrijwillige CO2-compensatie, duurzame brandstoffen en efficiëntere vliegtuigen lukt om de uitstoot terug te dringen naar een niveau dat voor het Parijs-akkoord voldoende is'.

Er wordt ook wel heel erg geleund op bomen planten, vindt Greenpeace, maar 'met compensatie maak je de schade aan het klimaat niet ongedaan.' Volgens de milieuorganisatie wordt ook te veel vertrouwd op technieken die nog niet bestaan of voorlopig nog niet beschikbaar zijn. Natuur & Milieu stelt dat alleen zaken als een hogere belasting op vliegtickets en kerosine en een CO2-plafond voor de luchtvaart instrumenten zijn die kunnen helpen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer