NVWA gaat overtredingen in sierteelt harder aanpakken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat overtredingen bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt onder glas harder aanpakken. De NVWA gaat met gerichte inspecties extra op overtredingen letten.

NVWA+gaat+overtredingen+in+sierteelt+harder+aanpakken
© Dirk Hol

Aanleiding voor deze strengere aanpak is het aanhoudende relatief hoge percentage niet-naleving in deze sector, stelt de NVWA. Zo werden eerder bij 40 procent van deze bedrijven resten van niet-toegestane middelen aangetroffen. De actie richt zich vooral op overtreders die herhaaldelijk in de fout gaan. Zij riskeren bij inspectie – naast een boete – een last onder dwangsom.

De meeste telers onder glas die zich aan de regels houden bij het toepassen en gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen, hebben weinig te vrezen volgens de NVWA. Zeker als bij hen niet eerder overtredingen zijn geconstateerd. De sector sierteelt onder glas scoort volgens de organisatie in vergelijking met andere sectoren minder goed als het gaat om naleving van de gewasbeschermingsregels. Dit vormt een risico op voor mens, dier en milieu.


Duizenden euro's boete

Vooral telers die in de afgelopen drie jaar een overtreding hebben begaan, kunnen de NVWA opnieuw verwachten. Als alles bij deze gerichte inspecties akkoord is, dan blijft het bezoek zonder gevolgen. Maar constateert de inspecteur dat de regels bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen opnieuw zijn overtreden, dan ontvangt de teler een boete die kan oplopen tot enkele duizenden euro's.

Boven op de boete kan de NVWA aan een onderneming die de regels overtreedt, een last onder dwangsom opleggen.

Het opleggen van een last onder dwangsom gebeurt bij een herhaalde overtreding voor gebruik van niet (in de teelt) toegelaten middelen of onjuist gebruik van middelen. De omvang van deze last onder dwangsom wordt per situatie bepaald. Dit werkt volgens de NVWA vaak als een 'extra stok achter de deur' om de begane overtreding ongedaan te maken of niet meer te begaan.

Deze last onder dwangsom is te zien als een voorwaardelijke boete die het bedrijf boven het hoofd hangt als er in een periode van bijvoorbeeld twee of drie jaar bij inspecties opnieuw overtredingen worden vastgesteld. Worden in deze periode geen overtredingen gesignaleerd, dan komt de last onder dwangsom te vervallen. Gaat een teler desondanks weer de mist in, dan wordt de dwangsom onherroepelijk en moet worden betaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer