ZLTO Rijk van Nijmegen: 'Biodiversiteitsmaatregelen op grote schaal uitrollen'

Renske Arnts is als ondersteunend bestuurslid van ZLTO Rijk van Nijmegen nauw betrokken bij het Living Lab Ooijpolder. Samen met afdelingsvoorzitter Herbert Verploegen probeert ze de vertaling van theorie naar praktijk zo soepel mogelijk te laten verlopen.

ZLTO+Rijk+van+Nijmegen%3A+%27Biodiversiteitsmaatregelen+op+grote+schaal+uitrollen%27
© Bert Hartman

Hoe bent u bij dit project betrokken geraakt?

'Ik ben sinds januari ondersteunend bestuurslid bij de ZLTO-afdeling, met de portefeuilles Multifunctionele landbouw en Biodiversiteit. Toen het afdelingsbestuur niet veel later door de Radboud Universiteit werd uitgenodigd voor een online event over Living Lab, was het logisch dat ik dat zou oppakken. Wij hebben meteen verteld wat er allemaal al gebeurt aan biodiversiteitsmaatregelen. Zo kregen de onderzoekers er een beetje een gevoel bij.'

Voor de onderzoekers van Living Lab is het gewoon hun werk, ze worden ervoor betaald. Voor boeren geldt dat niet

Renske Arnts, ondersteunend bestuurslid van ZLTO Rijk van Nijmegen

Wat is de rol van ZLTO Rijk van Nijmegen in dit project?

'Herbert Verploegen en ik sluiten een keer per maand aan bij het overleg met de hoofdonderzoekers. We laten onder meer zien op welke manieren boeren en tuinders kunnen aanhaken en ook vertellen we wat er al gebeurt. Eigenlijk is iedereen al langer bezig met het stimuleren van de biodiversiteit, soms door opgelegde wetgeving en regels en vaak ook op eigen initiatief.'


Kunt u een voorbeeld geven?

'Iedereen kent natuurlijk de bloem- en kruidenrijke akkerranden of het feit dat veel boeren aan niet-kerende grondbewerking doen of bepaalde groenbemesters zaaien om het organischestofgehalte in de bodem te stimuleren. Daarnaast zijn er in andere delen van het land verschillende projecten die we hier ook zouden kunnen uitrollen. We proberen het Living Lab te verbinden met het carbon farmingproject. Dat wordt nu opgestart in samenwerking met de stichting Vierdaagsefeesten. Lekker dichtbij en voor boer en burger bekende 'gezichten'.'


Wat proberen jullie als ZLTO-afdeling te bereiken binnen Living Lab?

'Dat boeren die maatregelen nemen voor de verbetering van de biodiversiteit daar ook een passende vergoeding voor krijgen. Voor de onderzoekers die bij Living Lab zijn betrokken is dat gewoon hun werk, ze worden ervoor betaald. Voor boeren geldt dat niet. Zij steken hun nek uit en als het niets oplevert, kost het ze alleen maar geld.'Wanneer gaat de schop de grond in?

'Nu zijn de projectpartners bezig met het vaststellen van het onderzoeksplan. Als het goed is worden de veldonderzoeken komend jaar gestart. Uiteindelijk moeten de te onderzoeken biodiversiteitsmaatregelen op grote schaal worden uitgerold. Wij kunnen de kennis terugkoppelen naar onze leden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer