Ongehoord filmt heimelijk bij tweesterrenbedrijf Ten Have

'Ze willen je de nek omdraaien in plaats van verder helpen.' Dat is een van de reacties van varkenshouder Annechien ten Have uit het Groningse Beerta op de film die actiegroep Ongehoord heimelijk heeft gemaakt. 'We willen een onafhankelijk onderzoek naar het dierenwelzijn en de diergezondheid op ons bedrijf.'

Ongehoord+filmt+heimelijk+bij+tweesterrenbedrijf+Ten+Have
© Albert Heijn

De beelden die Ongehoord naar eigen zeggen tijdens meerdere keren filmen heeft gemaakt op het bedrijf van de familie Ten Have, laten varkens met een breuk zien, kreupele dieren een aangevreten staart – de varkens hebben bij Ten Have lange staarten – en zeugen met doorligplekken.

'Zo achter elkaar schrik ik van die beelden', zegt Ten Have in een interview met RTV Noord. 'Er is heus weleens een varken met een breuk of een kreupel varken; dat is geen discussie. Nu lijkt het ernstig. Dat varken met die dikke poot hadden we misschien eerder moeten euthanaseren.'


Aangeslagen

De varkenshouder is aangeslagen. 'Daar gaat het werk van alle jaren. Ik heb me er zo voor ingezet. Het grijpt me enorm aan. We hebben echt het idee dat we een voorloper zijn. We zijn het enige bedrijf met twee sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Het lijkt er op dat ze ons de nek willen omdraaien in plaats van verder helpen. Terwijl we het alleen maar goed willen doen.'

Het feit dat de actiegroep 's nachts in de stal is geweest, raakt Ten Have ook. 'Dat kan niet. Het is huisvredebreuk. En het is een momentopname. Volgens ons zijn ze in oktober een keer in de stal geweest.'

De varkenshouder laat het er niet bij zitten. Ze wil een onafhankelijk onderzoek naar het dierenwelzijn en de diergezondheid. 'En als het nodig is, passen we de bedrijfsvoering aan. Hangende dit onderzoek zullen we geen vlees onder twee sterren leveren.'


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer