Ademanalyse lakmoesproef gezondheid koe

Informatie over de gezondheid van koeien halen uit een ademanalyse. Dat is een van de doelen van project Duurzame melkveehouderij: integratie van ecologie en techniek. Daarbij wordt onder meer gedacht aan ketose.

Ademanalyse+lakmoesproef+gezondheid+koe
© Johan Wissink

In het kader van dit project wordt een nieuw stalsysteem ontwikkeld, waarbij met sensoren en robots gegevens worden verzameld van individuele dieren. Daarbij gaat het onder meer om voeropname, methaanuitstoot, melkproductie en de uitscheiding van mest en urine. Deze gegevens worden verwerkt in een managementsysteem om zo de koe optimaal te kunnen managen. Dat moet leiden tot minder emissie en een optimale efficiëntie.

Volgens de onderzoekers kan adem, dat uit een complex mengsel van moleculen bestaat, ook waardevolle inzichten bieden in de status van de individuele koe. Daarbij is het voordeel van een ademanalyse dat er geen ingreep hoeft te worden toegepast. Verder kan deze analyse bij het gebruik van de juiste apparatuur regelmatig worden uitgevoerd.


Dairy Campus

Na een literatuuronderzoek, waarbij gezondheidskenmerken in relatie tot de ademanalyse in kaart zijn gebracht, wordt nu een grote dataset verzameld. Daarbij worden ook ademmetingen door het GreenFeed-systeem op de Dairy Campus in Leeuwarden meegenomen. Verder wordt gekeken welke sensoren en bemonsteringstechnieken geschikt zijn om gezondheidsinformatie uit de ademanalyse te krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer