Boer-tot-bord vraagt om steun voor innovatie

Wie inspiratie zoekt, is bij een innovatiecentrum aan het goede adres. Vorige week mocht ik te gast zijn bij de 'uiendag' van proefboerderij UIKC in Colijnsplaat. In de natte en winderige polder bekeken we daar interessante proefveldjes met uien.

Boer%2Dtot%2Dbord+vraagt+om+steun+voor+innovatie
© Dirk Hol

Zoals een proefveld voor mechanische onkruidbestrijding. Of met druppelslangen voor water met meststoffen om stikstofverliezen naar water en lucht te beperken. Of biostimulanten op basis van zeewier. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Deze proeven tonen de enorme innovatiekracht van Nederlandse agro-ondernemers: steeds bezig met de uitdagingen, zoals een beter milieu en een extremer klimaat.

Zeker is namelijk dat de EU inzet op 50 procent minder pesticiden en bovendien moet 25 procent van de EU-landbouwgrond biologisch. EU-commissaris Frans Timmermans schreef dat vorig voorjaar al in zijn boer-tot-bordstrategie. Volgende week (9 september) stemmen de Europarlementscommissies voor Milieu en Landbouw over de boer-tot-bordstrategie. Zonder twijfel zal een meerderheid de doelen verwelkomen.

Boeren weten dat geen jaar hetzelfde is: een nat jaar leidt tot veel meer schimmels en plantenziektes, ook in de biologische teelten

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Zulke opgelegde doelen doen wel mijn bloeddruk stijgen, als landbouwbeleidonderhandelaar namens SGP en de ECR-fractie (Europese Conservatieven en Hervormers, red.) in het Europees Parlement. Zijn die doelen wel haalbaar in de praktijk? Boeren weten dat geen jaar hetzelfde is: een nat jaar leidt tot veel meer schimmels en plantenziektes, ook in de biologische teelten. Wat doe je dan zonder de nodige gewasbeschermingsmiddelen?

Timmermans publiceerde pas deze zomer een effectstudie naar de boer-to-borddoelen, ondanks dat ik er al ruim vijftien maanden om vroeg. Dat deed hij waarschijnlijk niet toevallig midden in het reces. Weinigen zagen daarom dat de studie de grote nadelen belicht voor de productie en prijzen van voeding: de productie van onderzochte sectoren daalt dik 10 procent. Consumentenprijzen stijgen circa 10 procent. Dat lijkt winstgevend voor een boer, maar kan niet uit als de kosten minstens zo hard meestijgen.

Ook voor consumenten en milieubeschermers is het dus maar goed dat we een innovatieve sector hebben. Die steeds betere rassen en teeltmethoden ontwikkelt. Uiteraard moeten proeven verder gaan dan één (nat) seizoen om conclusies te trekken. Maar de eerste indrukken leken mij bemoedigend. Ook nieuwe veredelingstechnieken liggen klaar. Het is zaak dat de overheid die ontwikkelingen steunt en faciliteert door ruimte te bieden aan ondernemerschap en innovatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer