Kansen voor waterzuivering in opkweek aardbeien

In project Recupa (Recirculatie zonder Uitspoeling of Puntlozing tijdens de opkweek van Aardbeien) zijn systemen voor waterzuivering getest. Daarvan lijken enkele methoden uit de glastuinbouw ook geschikt voor aardbeienplanten op containervelden. In de laatste fase van het project wordt de economische haalbaarheid van de waterzuivering berekend.

Kansen+voor+waterzuivering+in+opkweek+aardbeien
© ZLTO

Een trage zandfilter, ultrafiltratie of ontsmetting met chloorgas, waterstofperoxide, ozon en uv-straling zijn in verschillende omstandigheden getest binnen het Recupa-project. Het betreft zuivering van water dat gebruikt en eventueel hergebruikt wordt bij de opkweek van aardbeienplanten op containervelden, de zogeheten trayplanten. Deze teelt is vanwege de mogelijke overloop van de velden gevoelig voor overschrijding van nitraatnormen in oppervlaktewater.

Het Recupa-project is gestart in het voorjaar van 2019 en heeft een looptijd van drie jaar. ZLTO is samen met waterschap Brabantse Delta initiatiefnemer en levert met Rob Schrauwen ook de projectleider. Het onderzoek naar waterzuivering bij trayplanten wordt uitgevoerd bij twee Belgische onderzoeksinstellingen: Proefcentrum Hoogstraten en Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver.


Overstort voorkomen

Schrauwen legt uit dat naast het testen van de zuiveringssystemen het tegengaan van overstort van ongezuiverd water een belangrijk onderdeel van het project is. 'Daarvoor wordt op vier pilotbedrijven, waarvan twee al met waterzuivering voor recycling, wekelijks de waterkwaliteit gemeten. Het doel is vaststellen wat het effect is van de zuivering en welke capaciteit nodig is om overstort in oppervlaktewater te voorkomen.'

Uit het onderzoek blijkt dat enkele systemen voor zuivering goed bruikbaar zijn voor trayplanten. Schrauwen noemt trage zandfilter, maar ook ontsmetting via ozon en chloorgas als voorbeelden van methoden die goed werken. Deze zorgen er bovendien voor dat het gerecirculeerde water voor 100 procent kan worden hergebruikt. Bij ultrafiltratie blijft wel een reststroom aan vervuild water over. Verder hebben de onderzoekers vastgesteld dat alleen uv-ontsmetting onvoldoende effectief is om het opgevangen drainwater te kunnen hergebruiken.


Technisch goed mogelijk

Een belangrijke conclusie is volgens Schrauwen dat waterzuivering technisch goed mogelijk is. 'Verder zorgt de recycling van water ervoor dat de teelt beter te sturen is op basis van vochtbehoefte en minder gevoelig is voor watertekort. Proefcentrum Hoogstraten en de plantenkwekers met waterzuivering hebben de meerwaarde hiervan ervaren in tijden van droogte.'

In het laatste half jaar van het project worden de technische resultaten vertaald naar een informatiefolder met de voor- en nadelen van de zuiveringsmethoden. Ook rekent ZLTO samen met bedrijfsadviseurs en toeleveranciers aan de kosten van de waterzuivering in de opkweek van aardbeienplanten en de economische haalbaarheid.


EU-project in grensregio

Recupa is een Interreg-project voor Vlaanderen en Nederland, dat gefinancierd wordt uit het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling. Projectleider Rob Schrauwen van ZLTO geeft aan dat het grootste deel van de opkweek van aardbeienplanten in Nederland en België plaatsvindt in de grensstreek rond Breda en Hoogstraten. Hij schat het gezamenlijke areaal op enkele honderden hectares. 'Voor de regio is deze teelt van groot economisch belang. Daarom is een goede waterzuivering en minder emissie van mineralen naar oppervlaktewater voor Belgische en Nederlandse plantenkwekers van toegevoegde waarde. Overigens is de aardbeiensector bij de productie en afzet al langer gewend om grensoverschrijdend samen te werken', meldt Schrauwen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer