Eerste resultaten met oogstrobot broccoli veelbelovend

Studenten van Hogeschool Inholland hebben goede resultaten gehaald met een robot voor de oogst van broccoli. Vanuit de sector is steeds meer vraag naar het automatiseren van deze oogst, vooral omdat het lastig is voor telers om voldoende personeel te vinden.

Eerste+resultaten+met+oogstrobot+broccoli+veelbelovend
© Job Hiddink

Een voorwaarde van de oogstrobot is dat deze moet weten hoe een broccolistronk eruit ziet, zodat de juiste maat kan worden geselecteerd. De studenten hebben hiervoor een camera bovenop de machine gebouwd die het gewas scant en beoordeelt.

Met het prototype is een test gedaan met vijftig broccolistronken. Het bepalen van de diepte, de afstand van de camera tot de broccoli, ging goed. De juiste diameter vaststellen was lastiger, maar volgens de studenten is dat in de praktijk met het blote oog ook moeilijk te zien.

Een ander onderdeel waar de onderzoekers zich op richten is de grijparm. Na het beoordelen van verschillende concepten is gekozen voor een mechanisme dat de broccoli in twee stappen oogst: ontbladeren en afsnijden. Ook hiervoor is een prototype ontwikkeld. Die is het afgelopen voorjaar getest bij een teler in het Noord-Hollandse Wieringermeer. Ontbladeren was lastig omdat het blad slap hing door het warme weer, het afsnijden ging goed.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer