'Juridisch moeras'

Nederland zakt steeds verder weg in het juridische moeras dat is ontstaan door de stikstofcrisis. Meer en meer wordt duidelijk dat activiteiten waar voorheen vrijwel niemand zich aan stoorde inmiddels worden behandeld alsof het milieudelicten zijn.

%27Juridisch+moeras%27
© Dirk Hol

Onze toch al overbelaste rechtsgang krijgt de ene na de andere bezwaarprocedure te verwerken en het einde van die stroom zaken is nog lang niet in zicht. De juridische vizieren zijn allang niet meer alleen gericht op de boerenbedrijven. Het lijkt wel of de stikstofcrisis het bewustzijn heeft aangewakkerd dat procederen ook een optie is.

Ook de Efteling moest er onlangs aan geloven nadat omwonenden klaagden dat de provincie Noord-Brabant de natuurvergunning van het pretpark niet handhaafde. Niks het belang van werkgelegenheid, voor de rechter gelden strakke grenzen zoals die zijn vastgelegd in de vergunning.

Als de rechter straks in de door Farmers Defence Force aangespannen procedure beslist dat Jumbo-dc's ook een natuurvergunning nodig hebben, kunnen veel andere bedrijven ook hun borst natmaken. Actiegroepen zullen klaarstaan om de naleving ook daar te controleren.

Honingcowboys, weer een fraai staaltje framing

Peter Smit, coördinerend redacteur Politiek & Economie bij Nieuwe Oogst

Deze week schreef de Volkskrant over de bijen van commerciële imkers die de wilde bijen in de Biesbosch beconcurreren. Er zou een 'bufferzone' moeten komen. De krant had het zelfs over 'honingcowboys' – fraai staaltje framing – die niet natuurvergunningplichtig zijn, maar desondanks wel een 'zorgplicht' hebben voor die natuur.


Het verhaal toont de absurde situatie waarin ons land is beland. Een situatie die het noodzakelijke economische herstel om uit de coronacrisis te komen danig in de weg zit. Landbouwminister Carola Schouten gaf voor het Kamerreces aan dat zij de parlementaire pauze zal gebruiken voor het bestuderen van alle stikstofrapporten die zijn verschenen.

Schouten wil na de zomer 'stappen zetten om verder te komen in deze discussie'. Het einde van de tunnel is daarmee nog lang niet in zicht. Die verantwoordelijkheid ligt bij het volgende kabinet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer