'Oproep aan politiek: ga aan de slag'

Luid klonken deze week de alarmbellen over het veranderende klimaat. De boodschap van het VN-klimaatpanel IPCC, dat zonder drastisch ingrijpen de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad Celsius opwarmt, werd geïllustreerd met indringende tv-beelden van de bosbranden in Zuidwest-Europa.

%27Oproep+aan+politiek%3A+ga+aan+de+slag%27
© Dirk Hol

Zelf hebben we de gevolgen van de overstromingen in ons eigen land en vlak over de grens nog scherp op het netvlies staan.

Het aantal bosbranden neemt niet toe, maar de hevigheid ervan wel. Het IPCC meldt dat kritische tolerantiedrempels voor de landbouw worden bereikt, door extreme hitteperiodes. Achter dergelijke kantelpunten ligt het gevaar van nieuwe internationale crises op de loer. Want dit brengt in sommige delen van de wereld de voedselproductie in gevaar.

Een zorgwekkend voorbeeld daarvan speelt zich af in het zuiden van Brazilië. De regenwouden in dat land dienen als wolkenfabriek en regenmaker voor boeren in het zuiden. Maar door de combinatie van bomenkap en hoge temperaturen is dat ecosysteem verstoord geraakt.

Zijn de bufferzones voor water straks ook in de zomer nodig?

Peter Smit, coördinerend redacteur politiek & economie bij Nieuwe Oogst

Een dergelijke ontwikkeling is in ons land nog niet zichtbaar. Hier spelen andere uitdagingen. We hebben ruimte gemaakt voor het extra water dat ons in de winter kan bereiken. Na de droge zomers van de afgelopen jaren worden die bufferzones ook gezien als oplossing voor wateropslag. Maar wat als we in de zomers vaker te maken krijgen met hevige neerslag?


Het veranderende klimaat stelt ons voor grote uitdagingen, waarbij oplossingen elkaar soms tegenwerken. Regie is nodig. Maar hierin toont zich de zwakte van de politiek. Nederland wacht nog altijd op een nieuw kabinet en Europa is sterk verdeeld over wie de lasten moet dragen.

Ondertussen zet de burger in een onderzoek van LTO het klimaat op plek 2 van belangrijke maatschappelijke thema's. Op nummer 1 staat de zorg, op 3 de democratie. Dit laatste mag worden gezien als een oproep aan de politiek om aan de slag te gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer