120 miljoen EU-subsidie voor modernisering Spaanse kassen

De Europese Unie (EU) heeft Spanje toestemming gegeven om 120 miljoen euro van het coronaherstelfonds te gebruiken voor modernisering van kassen voor groente- en plantenteelt. Dat gebeurt met geld uit de Recovery and Resilience Facility (RRF), nu de Europese Commissie en de EU-ministers dat onderdeel uit het Spaanse herstel- en veerkrachtplan hebben goedgekeurd.

120+miljoen+EU%2Dsubsidie+voor+modernisering+Spaanse+kassen
© Francisco Bonilla

Deze EU-steunregeling, die nog ruim twee jaar loopt, heeft volgens de Europese Commissie tot doel het concurrentievermogen en de duurzaamheid van de groente-, bloemen- en sierplantenteelt te verbeteren. Uit het EU-fonds worden zowel leningen als donaties aan de EU-landen betaald.

Ook andere EU-landen hebben bij Brussel hun RRF-herstelplannen ingediend. Een aantal daarvan is ook al goedgekeurd en in uitvoering. Daarbij kan elk land eigen keuzes maken en prioriteiten aanbrengen. Zo wordt in sommige EU-landen in Midden- en Oost-Europa veel RRF-geld gebruikt voor de aanleg van snel internet op het platteland of voor andere infrastructuur.


Nederland nog geen aanvraag

Nederland is het enige EU-land dat nog geen aanvraag voor steun uit het coronaherstelfonds heeft gedaan. Daarvoor heeft Brussel 5,6 miljard euro achter de hand. Mede na aandringen van Nederland is destijds bepaald dat de landen het geld niet zomaar krijgen, maar dat er structurele verbeteringen tegenover moeten staan. Ook moeten de andere landen/ministers er toestemming voor geven.


Omdat Nederland – met een goed-draaiende economie – op de kapitaalmarkt goedkoper dan de EU geld kan lenen, wilden demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën liever geen gebruikmaken van het RRF-fonds, omdat andere EU-landen daarmee ook over de Haagse schouders mogen gaan meekijken. Eventuele EU-voorwaarden zouden gevolgen kunnen krijgen voor de Nederlandse hypotheekrenteaftrek en het pensioenstelsel door voorwaarden van andere landen.

Rutte en Hoekstra verwachten dat er bij de formatie van een nieuw kabinet 'afspraken over het pensioenstelsel en de hypotheekrenteaftrek' worden gemaakt, waarna alsnog in Brussel een beroep kan worden gedaan op die voor Nederland gereserveerde 5,6 miljard euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer