Europese Rekenkamer: boeren gebruiken te veel water

Volgens de Europese Rekenkamer (ERK) kan het EU-landbouwbeleid niet garanderen dat boeren en tuinders duurzaam omgaan met water. De landbouw krijgt in veel te veel gevallen vrijstellingen om grondwater op te pompen, stelt de rekenkamer.

Europese+Rekenkamer%3A+boeren+gebruiken+te+veel+water
© VidiPhoto

Bovendien wordt met het landbouwbeleid volgens de ERK eerder meer dan efficiënter watergebruik gestimuleerd. De rekenkamer deed een studie naar watergebruik in de landbouw. De bevindingen, conclusies en aanbevelingen kunnen een rol gaan spelen in nieuw EU-beleid, niet alleen in de landbouw maar ook bij gezondheid of biodiversiteit.

In de landbouw wordt veel zoetwater gebruikt. Een kwart van alle wateronttrekking in de Europese Unie (EU) gebeurt in deze sector. 'Water is een beperkte hulpbron en de toekomst van de landbouw hangt grotendeels af van de vraag hoe efficiënt en duurzaam landbouwers er gebruik van maken', zegt Joëlle Elvinger van de ERK. 'Tot dusver heeft het EU-beleid niet voldoende geholpen om de impact van de landbouw op de watervoorraden te beperken.'


Te veel vrijstellingen

De EU-landen geven volgens het ERK-rapport de landbouw te vaak en te veel vrijstellingen voor irrigatie en besproeiing, ook in regio's met waterstress. Tegelijkertijd treden nationale autoriteiten amper op tegen illegaal watergebruik.

Veel EU-regeringen brengen de kosten voor waterdiensten in de landbouw niet volledig in rekening, zoals in andere bedrijfstakken wel wordt gedaan. De onderzoekers wijzen erop dat boeren en tuinders vaak niet worden gefactureerd voor de werkelijke hoeveelheid water die zij gebruiken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer