ZLTO: zet zoetwater hoger op agenda

Zoetwaterbeschikbaarheid moet een speerpunt zijn van Waterschap Scheldestromen, stelt ZTO. Maar dat blijkt niet uit het ontwerpwaterbeheerprogramma (WBP) dat ter inzage ligt.

ZLTO%3A+zet+zoetwater+hoger+op+agenda
© Peter Urbanus

In een brief aan het waterschapsbestuur pleit ZLTO ervoor om zoetwater hoger op de agenda te zetten. 'Het WBP 2022-2027 is de kapstok waaraan andere beleidsplannen worden opgehangen. Daarom hadden wij verwacht dat zoetwater een prominente positie zou innemen in het WBP. Dat is helaas niet het geval. Het verbaast ons dat uw waterschap de zoetwaterbeschikbaarheid niet als kerntaak ziet', zo begint de brief die ZLTO donderdag de deur uitdeed.

De belangenbehartiger zou het logisch vinden dat de zoetwaterbeschikbaarheid en -voorziening als speerpunt van het WBP wordt benoemd. Al helemaal na de droge zomers met enorme landbouwschade, het in voorbereiding zijnde Zeeuwse Deltaplan Zoetwater en het onlangs aan het waterschap aangeboden Masterplan Zoetwater Zeeland van de agribusinesspartijen.

'Wij verwachtten dat het waterschap zich bij uitstek als zoetwaterautoriteit zou opstellen', licht Hendrik Jan Ten Cate van de ZLTO Raad Zeeland toe. 'We willen dat zoetwater een veel belangrijker gewicht krijgt in het WBP. Wat er nu ligt, is een plan met weinig ambitie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer