Fruitteler Rinus van 't Westeinde: 'Zoetwater in Zeeland schaars goed'

In een groot deel van Zeeland is het tekort aan zoetwater een toenemend probleem voor telers. Fruitteler Rinus van 't Westeinde in Nisse heeft het heft in eigen hand genomen en een waterbassin op zijn land aangelegd. 'Zoetwater is schaars goed.'

Fruitteler+Rinus+van+%27t+Westeinde%3A+%27Zoetwater+in+Zeeland+schaars+goed%27
© Peter Urbanus

'Bij nachtvorst in het voorjaar is het bij ons veelal raak. Vorig jaar heb ik hooguit 40 procent van mijn appels kunnen oogsten', stelt Van 't Westeinde. Beregening is voor hem op zulke momenten van levensbelang om de vruchten te beschermen. Ook in de zomer moet hij de planten beschermen tegen zonnebrand, maar in het Zeeuwse Nisse beschikt hij niet altijd over genoeg zoetwater. Beregenen uit oppervlaktewater kan hier niet. We zijn aangesloten op de landbouwwaterleiding, maar die levert niet altijd genoeg. Soms valt de druk weg. Dat heeft ons doen besluiten om een andere oplossing te zoeken.'

Van 't Westeinde heeft zijn bassin aangelegd op een perceel dat hij al van plan was te rooien. Hij kan er nu zo'n 7.000 kuub water bufferen, dat hij deels uit de landbouwwaterleiding haalt en deels uit een diepdrain. In de toekomst wil hij mogelijk ook een stuw aanleggen. 'Ik zie de aanleg van dit bassin als een goede strategie op bedrijfsniveau, om risico's af te dekken. Verder kijken we ook hoe we slim kunnen omgaan met zoetwater', zegt hij.


Droogte en verzilting

Door toenemende droogte en de verzilting van het grondwater is er in grote delen van Zeeland niet genoeg zoetwater beschikbaar voor de landbouw. Ruim driekwart van de Zeeuwse boeren en tuinders moet het stellen zonder adequate aanvoer van zoetwater. Van 't Westeinde ziet de belangstelling voor het bufferen van zoetwater toenemen. 'Er zijn wel meer bassins, en ik ken genoeg mensen die overwegen er ook een aan te leggen. Zoetwater is een schaars goed in Zeeland.'

Een waterbassin kan de ondernemer meer mogelijkheid geven om te sturen. Maar het lost het zoetwatertekort niet op, zegt de Zeeuwse LTO-bestuurder Hendrik-Jan ten Cate. 'Oplossingen op bedrijfsniveau, zoals het bufferen van water, kunnen de teler zeker helpen. Maar dan is het wel belangrijk dat de aanvoer van zoetwater ook op orde is', zegt hij. 'Je kunt wel een bassin aanleggen, maar als je afhankelijk bent van een beetje regen dat je via het dak opvangt, valt het niet mee om het te vullen.'


Masterplan

Om het zoetwatertekort te verhelpen zijn grootschaligere maatregelen van levensbelang. Daarom presenteerde ZLTO deze zomer samen met een aantal agrarische partners het Masterplan Zoetwater voor Zeeland aan het provinciebestuur. Daarin staan 21 concrete oplossingen om de zoetwatervoorziening te verbeteren.

'Het Masterplan is nadrukkelijk bedoeld om de beschikbaarheid van zoetwater te vergroten', zegt Ten Cate. 'Dat kan bijvoorbeeld door de aanvoer via de buisleiding te verbeteren of grote, ondergrondse waterbuffers aan te leggen. Daar hebben we de overheid en het waterschap voor nodig. Vervolgens is het aan de ondernemers om er op bedrijfsniveau mee aan de slag te gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer