Formatie: lastigere thema's aan bod op Zwaluwenberg

Informateur Johan Remkes verwacht de komende dagen 'een aantal heel stevige, inhoudelijke discussies' te voeren met de partijen aan de formatietafel. Onder meer het urgente stikstofdossier komt dit weekeinde op tafel.

Formatie%3A+lastigere+thema%27s+aan+bod+op+Zwaluwenberg
© Dirk Hol

Remkes sprak voorafgaande aan een driedaagse formatiemarathon. Daarvoor sluiten de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zich drie dagen lang op in Hilversum, op landgoed de Zwaluwenberg.

Volgens Remkes komen ook thema's aan bod waarover de partijen het waarschijnlijk niet makkelijk eens zullen worden. De aanpak van de stikstofcrisis is er een van. 'Maar problemen zijn er om opgelost te worden.' Hij verwacht op sommige terreinen ook echt knopen te kunnen doorhakken.


Dat laatste beaamt collega-informateur Wouter Koolmees. Volgens hem moeten er meters worden gemaakt en duurt de formatie al lang genoeg. 'Het einde moet nu wel echt in zicht komen.' Toch is nog steeds zorgvuldigheid geboden, benadrukt hij.

VVD-leider Mark Rutte wil ook snel een nieuw kabinet, maar 'we gaan niet morgenavond al een regeerakkoord presenteren'. Volgende week is er nog overleg in Groningen en hij verwacht dat ook daarna de onderhandelingen nog niet klaar zijn.


Doorbraken door verplaatsen

Partijleider Sigrid Kaag van D66 heeft hoge verwachtingen van de aankomende dagen. Volgens de voormalig diplomaat ontstaan vaak doorbraken als de onderhandelingen zich naar een andere plek verplaatsen, zoals nu ook in de formatie gebeurt. CDA-leider Wopke Hoekstra hoopt ook dat er de komende dagen 'knopen worden doorgehakt'.

D66-secondant Rob Jetten zegt dat de afgelopen weken ook 'de moeilijke thema's zijn beetgepakt' en dat het volgens hem toch snel tot een nieuw kabinet moet komen. Hij hoopt dat in goede sfeer te doen, maar 'het mag ook schuren'. Sophie Hermans, secondante voor de VVD, vindt het goed als het schuurt en 'idealen botsen'. Ze denkt dat dit deze dagen ook zeker gaat gebeuren.


Inventarisatie van vraagstukken

De afgelopen dagen is een inventarisatie gemaakt van de belangrijke vraagstukken waar in de formatie over moet worden gesproken. Zo zijn dossiers als die over de stikstofaanpak voorbesproken door de secondanten van de partijleiders en specialisten in de Tweede Kamer.

Door die voorbereidende gesprekken is er volgens informateur Koolmees inmiddels 'goed zicht op wat de partijen willen'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer