Rijk Zwaan boekt 58 miljoen euro winst

Groenteveredelaar Rijk Zwaan in het Zuid-Hollandse De Lier heeft 58 miljoen euro winst geboekt in verslagjaar 2019-2020. Het nettoresultaat ligt 10 miljoen euro hoger dan in het voorgaande boekjaar.

Rijk+Zwaan+boekt+58+miljoen+euro+winst
© Rijk Zwaan

De omzet van het familiebedrijf zat ook in de lift en kwam uit op 477 miljoen euro. Dat komt overeen met een toename van 8,5 procent. De omzet in Europa lag op 242 miljoen euro, waarvan 33 miljoen in Nederland werd verwezenlijkt. In de rest van de wereld zette Rijk Zwaan 235 miljoen euro om.

Op beide markten realiseerde het veredelingsbedrijf groei. Met een marktaandeel van 9 procent behoort de onderneming tot de top vier van de wereldwijde groentezadenmarkt. Rijk Zwaan heeft inmiddels ruim dertig buitenlandse dochterondernemingen verspreid over de hele wereld.


Het personeelsbestand nam het afgelopen jaar toe met 6 procent, waardoor er nu zo'n 3.500 mensen in dienst zijn. Daarvan werken er 1.450 in Nederland. De personeelskosten stegen in het boekjaar van 184,2 miljoen naar 205,7 miljoen euro, ofwel met 12 procent.
Vitaal bedrijf

'Dat Rijk Zwaan een vitaal bedrijf is, blijkt onder andere uit het groeiend aantal nieuwe productie-, onderzoek- en kantoorfaciliteiten', zegt directielid Ben Tax. Het nieuwe hoofdkantoor, tevens onderzoeks- en demostation van Rijk Zwaan China, is in mei 2020 geopend en ook in Chili en Polen zijn in het verslagjaar nieuwe faciliteiten in gebruik genomen. Dit jaar rondt Rijk Zwaan de bouw van een nieuwe veredelingslocatie voor tomaat, paprika en aubergine in De Lier af. 'Het is de grootste investering in nieuwbouw tot nu toe.'

De groenteveredelaar investeerde in het afgelopen jaar 130 miljoen euro in research & development, wat overeenkomt met 27,5 procent van de jaaromzet. Het bedrijf heeft meer dan 1.500 groenterassen. Rijk Zwaan introduceerde onder andere fusariumresistente komkommerrassen en het eerste haarloze aubergineras, met een betere weerbaarheid tegen insectenaantasting. Verder werd ingespeeld op consumententrends met groenterassen speciaal voor verspakketten en voor het biologisch assortiment.


Invloed corona

De verkopen bleven volgens het bedrijf tijdens de coronacrisis op peil. Wel werd Rijk Zwaan geconfronteerd met hogere vrachtkosten door het virus. De grotere voorraad zaden, door een hogere productie, werkt ook kostenverhogend.

Het boekjaar loopt van juli tot en met juni. De onderneming is voor ongeveer 90 procent in handen van drie families en voor 10 procent eigendom van de werknemers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer