Lagere+omzet+en+winst+Rijk+Zwaan
Nieuws
© Rijk Zwaan

Lagere omzet en winst Rijk Zwaan

Groenteveredelaar Rijk Zwaan in De Lier heeft in het afgelopen boekjaar een lagere winst en omzet geboekt. De omzet nam met ongeveer 2 procent af ten opzichte van het vorige boekjaar en kwam uit op 413 miljoen euro.

Volgens het bedrijf is de teruggang vooral veroorzaakt door de sterke euro ten opzichte van andere valuta waarin gefactureerd wordt. 'Hierdoor is de winst ook afgenomen en kwam deze uit op 59 miljoen euro ten opzichte van 88 miljoen in het voorgaande boekjaar', stelt een woordvoerder van het bedrijf.

Omdat Rijk Zwaan de daling van de omzet en winst als incidenteel ziet, is er geen reden voor het aanpassen van de investeringsplannen. In het afgelopen boekjaar heeft het Rijk Zwaan 115 miljoen besteed aan onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast is zo'n 80 miljoen euro gestoken in onder meer nieuwbouw en uitbreiding van kantoorgebouwen en onderzoeksfaciliteiten. Het bedrijf behoort tot de top-15 van in Nederland gevestigde bedrijven die het meest besteden aan onderzoek en ontwikkeling.

Uitbreiding

Rijk Zwaan heeft de laboratoriumfaciliteiten in Fijnaart met 65 procent uitgebreid. In de hoofdvestiging in De Lier is 12 hectare grond gekocht voor uitbreiding van het kassencomplex in de komende vijf jaar. Hiermee wordt het nieuwe Seed Quality Centre, dat 500 meter van het hoofdkantoor staat, verbonden met de bestaande faciliteiten bij het hoofdkantoor. Zo ontstaat er één grote campus.

Over de grens is een nieuw onderzoekscentrum in China gebouwd en de veredelingsfaciliteiten in Spanje en Frankrijk zijn vergroot. Rijk Zwaan heeft grond in Brazilië voor veredelingsproeven aangekocht en het bedrijf heeft geïnvesteerd in uitbreiding van de productielocaties in Tanzania, Chili en Australië.

Personeelsuitbreiding

Een primaire doelstelling van Rijk Zwaan is 'haar werknemers een prettige en duurzame baan te bieden met goede arbeidsvoorwaarden'. In het afgelopen boekjaar is het aantal werknemers toegenomen tot meer dan 3.000. Het groenteveredelingsbedrijf verwacht in de komende vijf jaar een verdere personeelsuitbreiding met 1.000 mensen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer