Rijk+Zwaan+behaalt+recordomzet
Nieuws
© Rijk Zwaan

Rijk Zwaan behaalt recordomzet

Groenteveredelaar Rijk Zwaan behaalde in het afgelopen boekjaar een recordomzet van 440 miljoen euro. De groei is ruim 6 procent ten opzichte van vorig jaar.

De omzetgroei deed zich voor in vrijwel alle gewassen en regio's waarin het bedrijf actief is. Met een marktaandeel van zo'n 9 procent behoort Rijk Zwaan tot de top-5 in de wereldwijde groentezadenmarkt. Ook de groei van het aantal medewerkers zette door. Bij Rijk Zwaan werken ongeveer 3.300 mensen, waarvan zo'n 1.400 in Nederland. De verwachting van het bedrijf is dat de groei in omzet en personeel zich ook in het komende boekjaar doorzet.

Ondanks de hogere omzet kwam de winst afgelopen boekjaar uit op 48 miljoen euro, zo'n 11 miljoen minder dan in het verslagjaar 2017-2018. Uitbreiding van personeel en versnelde investeringen in faciliteiten en onderzoek drukten het resultaat van Rijk Zwaan.

Productiecapaciteit

In Tanzania, Mexico en Chili breidde het bedrijf de productiecapaciteit uit. In China, Spanje, de Verenigde Staten en Australiƫ werd vooral geld gestoken in onderzoeksfaciliteiten. In Nederland investeerde Rijk Zwaan onder meer in de aankoop van grond in De Lier voor de ontwikkeling van een nieuwe veredelingslocatie voor tomaat, paprika en aubergine.

Rijk Zwaan besteedt ongeveer 30 procent van de omzet aan onderzoek en ontwikkeling, wat in het afgelopen boekjaar neerkwam op 126 miljoen euro. 'Het kost tussen de zes en zestien jaar om een nieuw ras te ontwikkelen en op de markt te brengen. Moderne technologieƫn, zoals digital phenotyping, machine learning en artificial intelligence, helpen ons om dat proces te versnellen en meer te weten te komen over de eigenschappen van planten', zegt directeur Ben Tax bij Rijk Zwaan.

Gemeenschapszin

'Bij ons bedrijf werken mensen met verschillende achtergronden, zowel praktisch als wetenschappelijk geschoold, aan een gemeenschappelijk doel: het maken van nieuwe groenterassen. Die verscheidenheid koesteren we. Het geluk en werkplezier van al die medewerkers is voor ons prioriteit', benadrukt Tax.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer