ZLTO ziet af van hoger beroep over deadline stalaanpassingen

In afstemming met de individuele veehouders heeft ZLTO besloten niet in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag over de deadline van stalaanpassingen in Noord-Brabant.

ZLTO+ziet+af+van+hoger+beroep+over+deadline+stalaanpassingen
© Pixabay

Desondanks blijft ZLTO het vonnis teleurstellend vinden. 'Kennelijk ligt de lat erg hoog om disproportionaliteit van beleid in een civiele procedure aan te tonen', zegt bestuurder Janus Scheepers in een reactie.

'Eerder had de rechter aangegeven dat provincie Noord-Brabant generiek strengere eisen mocht stellen aan verouderde stallen volgens de bepalingen van de Interim omgevingsverordening. In de vervolgprocedure oordeelde de rechter dat de individuele boeren onvoldoende konden aantonen dat ze disproportioneel worden geraakt door deze maatregel', aldus Scheepers.


Via deze rechtszaak, acties en een actieve lobby heeft ZLTO zich volgens de bestuurder maximaal ingezet voor het opschuiven van de datum voor het aanpassen van de stallen. 'Dat is deels gelukt. De uiterlijke datum is verschoven van 1 januari 2022 naar 1 januari 2024.'


Constructieve maar kritische gesprekspartner

De rechtszaak heeft veel van de deelnemende veehouders gevraagd, zowel zakelijk als privé. 'Ze hebben de procedure aangespannen namens alle leden', aldus Scheepers. 'ZLTO is hen dankbaar voor hun inzet. We blijven ons als organisatie onverminderd inzetten om het Brabantse beleid beter aan te laten sluiten bij het landelijke beleid. Daarbij blijven we ons een constructieve, maar kritische gesprekspartner richting de provincie tonen.'

ZLTO wijst erop dat individuele bedrijven die vinden dat ze onredelijke gevolgen ondervinden van de omgevingsverordening een beroep kunnen doen op de hardheidsclausule. Daar staan ook bezwaar en beroep tegen open.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer