Zes op de tien veehouders peinzen niet over stoppen

Zes op de tien veehouders willen zeker door met hun bedrijf. De overige 40 procent is daar niet helemaal zeker van. Die boeren zien doorgaan wel als meest waarschijnlijke optie of overwegen te stoppen, verkleinen, veranderen of weten niet wat de toekomst brengt.

Zes+op+de+tien+veehouders+peinzen+niet+over+stoppen
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit een enquête van I&O Research in opdracht van de Volkskrant onder bijna duizend veehouders. Volgens de onderzoekers ligt de onderhandelingsruimte over eventuele uitkoop alleen bij de bijna 40 procent die niet zeker is over voortzetting van het bedrijf.


De onderzoekers legden de boeren verschillende opties voor. Het meest populaire scenario onder boeren is dat waarin zij een deel van het vee inleveren en wel door kunnen gaan. 45 procent van de veehouders vindt dit (onder pittige voorwaarden) acceptabel. Negen op de tien zijn het echter eens met de stelling 'Als ik mijn veestapel halveer, krijg ik mijn bedrijfsvoering niet rond.'


Bedrag voor nieuwe start

Aan alle boeren is gevraagd voor welk bedrag de overheid ze volledig zou moeten uitkopen, zodat ze een nieuwe start kunnen maken. De bedragen liggen grotendeels (modus) tussen de 3 en 10 miljoen euro (52 procent). 15 procent zegt 11 miljoen euro of meer nodig te hebben. Dat zijn vooral de rundvee- en varkenshouders. Pluimvee- en geitenhouders vragen lagere bedragen.

Voor 75 procent van de veehouders is het (heel) belangrijk om op de plek te blijven wonen waar ze nu werken en wonen. Voor 9 procent is dat (helemaal) niet zo belangrijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer