Limburgse bieten per schip naar suikerfabriek

Limburgse suikerbieten worden sinds dit jaar weer over het water vervoerd naar Cosun Beet Company in het Noord-Brabantse Dinteloord. Tijdens de bietencampagne gaat ruim 250.000 ton bieten per schip naar de suikerfabriek in Dinteloord om CO2 te besparen.

'We hebben acht schepen varen. Die doen twaalf afvaarten in de week gedurende achttien weken', weet Jasper van Dongen van binnenvaartcoöperatie NPRC. 'Elk schip neemt gemiddeld 1.300 ton mee, dus dat scheelt 36 vrachtwagens per schip.'

Dan vertrekt het schip. Binnenvaartcoöperatie NPRC voert de bietenvaarten uit. Kapitein Herman Bruins Slot van MS Victus hielp vroeger zijn ouders met de bieten. Nu mag hij zelf de bieten via België naar Dinteloord brengen. 'Dit is een beetje nostalgie. Vijftien jaar geleden deed ik het samen met mijn ouders, dus toen dit weer op kwam, deed ik graag weer mee', glundert Bruins Slot.

'De tocht duurt afhankelijk van de sluizen ongeveer 22 uur', meldt Van Dongen. 'Vandaag laden is dus morgen lossen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer