Bietencampagne goed op stoom en op schema

Ondanks wat tegenvallende wortelopbrengsten op sommige plekken verwacht Cosun Beet Company niet dat de bietencampagne korter zal zijn dan voorgaande jaren.

Bietencampagne+goed+op+stoom+en+op+schema
© Alex J.de Haan

'Slechts hier en daar verloopt de planning van de aanvoer van suikerbieten wat sneller dan gedacht en daarvoor zijn kleine aanpassingen nodig. Maar dat zal geen gevolg hebben voor het verloop van de campagne', stelt Pieter Brooijmans, manager agrarische dienst bij Cosun Beet Company.

Volgens Brooijmans zijn kleine aanpassingen in de aanvoerplanning geen uitzondering. Verder is hij tevreden over het begin van de campagne die inmiddels goed op stoom is gekomen. 'De verwerking op beide locaties loopt goed. Bij de opstart waren er slechts enkele kleine storingen, maar dat is allemaal vlot verholpen.'


Suikerbieten behoorlijk gezond

De lagere wortelopbrengsten zijn vooral het gevolg van het koude voorjaar met de vertraagde ontwikkeling voor de suikerbieten, meldt Brooijmans. Aan de andere kant wijst hij erop dat de suikerbieten dit jaar wel behoorlijk gezond zijn wat betreft de druk van bladziekten en ook de aantasting van vergelingsziekte. 'Dat heeft een positief effect en daarom kunnen we ook vasthouden aan de verwachte opbrengst van 13,6 ton per hectare.'

Een suikergehalte van inmiddels meer dan 16 procent gemiddeld noemt Brooijmans prima. Dat incidenteel in sommige regio's de kwaliteitscijfers tegenvallen wijt hij aan wateroverlast. 'In Limburg zien we hiervan op sommige percelen nu de nadelige gevolgen en ook in het noordoosten hebben vooral verzopen percelen te maken met meer aantastingen van de bodemschimmel aphanomyces.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer