Subsidie brengt rendabele productie kweekvlees dichterbij

Nutreco en Mosa Meat hebben 2 miljoen euro aan Europese subsidie ontvangen. Daarmee komt kweekvlees een stap dichter bij commerciële levensvatbaarheid. De subsidie ??is toegekend voor onderzoek naar het verlagen van de kosten van celkweekmedia, de duurste stap in het kweekproces van rundvlees.

Subsidie+brengt+rendabele+productie+kweekvlees+dichterbij
© Mosa Meat

Het samenwerkingsproject 'Feed for Meat' kreeg de subsidie ??om een ??van de belangrijkste uitdagingen in de ontwikkeling van kweekvlees aan te pakken; betaalbaarheid. De subsidie ?zal gericht onderzoek en ontwikkeling financieren naar goedkopere en duurzame voedingsstoffen voor de 'basale' of basismedia waarin de rundercellen groeien die uiteindelijk tot kweekvlees uitgroeien.


Door ingrediënten van farmaceutische kwaliteit te vervangen door ingrediënten van voedingskwaliteit uit Nutreco's aanvoersketen, voorspelt Mosa Meat dat de kosten van basale media minstens met een factor 100 omlaag kunnen. Mosa Meat verving in 2019 het Fetal Bovine Serum, het kostbare bloedserum uit kalveren, in de celkweekmedia.


Laagste milieu-impact

De twee bedrijven streven naar de hoogste opbrengsten in celgroei met de laagste milieuimpact. Dat doen ze door gebruik te maken van bijproducten uit de voedings- en diervoederindustrie en de ingrediënten te selecteren met de laagste ecologische voetafdruk.

Volgens een onafhankelijk onderzoek naar de levenscyclusanalyse zal de productie van gecultiveerd rundvlees naar verwachting de klimaatimpact met 92 procent verminderen. Het reduceert de luchtvervuiling met 93 procent, vraagt 95 procent minder land en 78 procent minder water in vergelijking met de industriële rundvleesproductie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer