Varkensbedrijf in Heeten verlaagt uitstoot door uitbreiding

De familie Tijs in het Overijsselse Heeten breidt het bedrijf uit met een nieuwe vleesvarkensstal. Door de combinatie van twee emissiebeperkende maatregelen, bronaanpak in de stallen en luchtwassers, daalt de uitstoot van het totale varkensbedrijf met 35 procent stikstof en geur.

Varkensbedrijf+in+Heeten+verlaagt+uitstoot+door+uitbreiding
© Familie Tijs

De familie Tijs heeft een bedrijf met 1.500 zeugen en een kleine vleesvarkenstak. Door de geplande uitbreiding met nieuwe vleesvarkensstallen wordt het bedrijf gesloten en kunnen de varkenshouders zelf hun eigen biggen grootbrengen.

'Bij die uitbreiding nemen we flink wat maatregelen om ervoor te zorgen dat we juist minder emissies uitstoten', zegt Remko Tijs. 'Daarmee willen we ook laten zien dat varkens- en andere veebedrijven met technologische oplossingen nog veel bereiken voor een beter milieu en hun omgeving.'


Varkensrechten gekocht

Om de bedrijfsuitbreiding mogelijk te maken, heeft de familie Tijs varkensrechten aangekocht van een bestaand bedrijf. De uitstoot van dit bedrijf verdwijnt daardoor al. Daarnaast neemt de familie maatregelen om de uitstoot van het totale bedrijf te verlagen ondanks de uitbreiding.

In de nieuwe vleesvarkensstal komt het Delvris-systeem. De schuine wanden en daarmee het kleine mestoppervlak verlagen de ammoniak- en geuruitstoot al flink. Daarnaast komt er op het vleesvarkensbedrijf een combiluchtwasser om de uitstoot van ammoniak en geur verder te verlagen.


Mestpannen

Op het bestaande zeugenbedrijf neemt Tijs ook nog maatregelen. 'Als bronaanpak komen daar mestpannen onder het hok te liggen. Ook hier komt er nog een luchtwasser bij. Als straks de vleesvarkensstallen klaar zijn, daalt de uitstoot van ammoniak en geur met 35 procent ten opzichte van de huidige situatie.'

Met warmteterugwinning uit de luchtwassers, warmtepompen en zonnepanelen voorziet het varkensbedrijf in de eigen energiebehoefte en blijft er nog genoeg energie over voor zeventig huishoudens.

Verder komen er op het erf een kikkerpoel en een picknickplek met een streekbos met appel-, peren, kersen- en notenbomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer