Raad van State: geurnormen combiluchtwasser terecht bijgesteld

De geurnormen van combiluchtwassers zijn door voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in 2018 terecht bijgesteld. Dat stelt de Raad van State nadat een varkenshouder naar de rechter was gestapt.

Raad+van+State%3A+geurnormen+combiluchtwasser+terecht+bijgesteld
© Jos Thelosen

De varkenshouder uit het Brabantse Sprundel vroeg in juni 2016 een omgevingsvergunning aan voor de uitbreiding van zijn varkensstal. Daarbij werd gebruikgemaakt van een biologische combiluchtwasser BWL 2009.12 en de chemische combiluchtwasser BWL 2006.14. Aanvankelijk was deze vergunning geweigerd, omdat het project niet voldeed aan de stalderingsregeling. Die is op 15 juli 2017 in de Verordening Ruimte Noord-Brabant opgenomen.

De vergunning werd ook afgewezen, omdat niet werd voldaan aan de Wet geurhinder en veehouderij (wgv). Dat komt omdat op 20 juli 2018 de Regeling geurhinder en veehouderij (Rgv) is aangepast. Daarbij zijn de emissiefactoren voor de combiluchtwassers, zoals die door de varkenshouder zijn aangevraagd, verlaagd.

Emissiefactoren

De emissiefactoren van biologische combiluchtwasser gingen van 85 naar 45 procent en die van chemische combiluchtwasser van 70 naar 30 procent, gelijk aan enkelvoudige luchtwassers. Hierdoor voldoet de varkenshouder niet meer aan de geldende geurnormen.

De geuremissiefactoren zijn aangepast na twee onderzoeken van Wageningen University en Research (WUR) op basis van een steekproef in 48 stallen. Dat leverde in maart 2018 het rapport Evaluatie geurverwijdering door luchtwassystemen bij stallen op, zie bijgesloten pdf.

Verregaande gevolgen

De varkenshouder stelt nu dat de wijziging van emissiefactoren verregaande gevolgen heeft voor bedrijven die al in een vergevorderd vergunningentraject zaten. Ook bestrijdt hij de conclusies van de WUR dat de werking van de chemische combiluchtwasser gelijk is aan die van een enkelvoudige chemische luchtwasser.

Volgens de rechter kwam uit het WUR-onderzoek naar voren dat de enkelvoudige luchtwassers dicht bij het reductieniveau kwamen. Het resultaat van de combiluchtwassers lag evenwel aanzienlijk lager dan het gemiddelde reductieniveau.

Reductieniveau

Slechts één van de 29 onderzochte combiluchtwassers behaalde de Rgv-reducties voor geurverwijdering. Het overall gemiddelde geurverwijderingspercentage van de combiluchtwassers bedroeg met 40 procent slechts de helft van het verwachte gemiddelde Rgv-reductieniveau.

Daarom heeft de staatssecretaris in de ogen van de rechter terecht de geurreductiepercentages van gecombineerde luchtwassystemen in afwachting van nader onderzoek voorlopig gelijkgesteld aan die van enkelvoudige luchtwassystemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer