'Kabinet-Rutte IV is geen goed plan'

Een kabinet-Rutte IV van opnieuw VVD, D66, CDA en ChristenUnie is beslist niet de gunstigste variant, zoals Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo onlangs in deze krant schreef. Deze coalitie heeft te veel afgebroken, vindt ook akkerbouwer Kees Hanse.

%27Kabinet%2DRutte+IV+is+geen+goed+plan%27
© Het Hoge Noorden

Na drie kabinetten-Rutte raken veel mensen het vertrouwen in de politiek totaal kwijt. Er is in de afgelopen jaren te veel afgebroken door de huidige politiek. Een paar voorbeelden: de zorg is uitgedund. Als met de covidpandemie blijkt dat er te weinig gekwalificeerd personeel is en bedden zijn, is dat het gevolg van het gevoerde beleid. Hier acht ik de vorige kabinetten-Rutte verantwoordelijk voor.

Ook het politieapparaat is op het platteland zo ver uitgekleed dat criminelen menen vrij spel te hebben. Wat wij hier in Zeeland nog over hebben, zijn nog wat kleine kantoren waar grote delen van de dag niemand meer aanwezig is. Ook hier heeft het afgelopen kabinet voor gezorgd.


Studenten Bestuurskunde

Dat onze bestuurders de weg totaal kwijt zijn op het platteland is niet vreemd. Ongeveer 80 procent van onze Tweede Kamerleden heeft bestuurskunde gestudeerd op de universiteit. Deze mensen staan hoog op politieke lijsten. Dit zijn theoretische mensen die nog nooit met laarzen en overall in de polder hebben gewerkt. Laat staan dat ze gevoel hebben bij onze praktische werkzaamheden.

Het stikstofdossier zal nu worden gebruikt om ons als Nederlandse boeren op te ruimen

Kees Hanse, akkerbouwer in Zierikzee

Dit zijn wel de mensen die over ons moeten besluiten en dit doen aan de hand van theoretische rapporten, die vaak weer zijn gemaakt door lieden die hebben gestudeerd aan de universiteit in Wageningen. Zo is de zaak weer rond. En wij boeren zitten met de gebakken peren! Er zou moeten worden gesproken met ons en niet over ons.

Hoofdredacteur De Snoo gaf in haar commentaar een verkeerde analyse over de kabinetsformatie van Rutte IV. Ze noemt het goed nieuws voor de landbouw dat de huidige vier partijen doorregeren, omdat VVD, CDA en ChristenUnie boergezinde partijen zijn. Ik noem deze partijen net iets anders. Ik vind dat juist zij de afgelopen jaren steeds besluiten tegen ons namen om de economie verder te kunnen laten draaien over de rug van de boer.


Konkelaars

Niets is minder waar. Zoals Pim Fortuyn al zei, heel Nederland gaat naar de verdoemenis! Zo zie ik het ook met de landbouw. Het kabinet-Rutte III heeft niets voor ons betekend als sector. Als u ziet hoe de VVD liegt en bedriegt en het CDA alle welbespraakte leden eruit gooit en met de konkelaars doorgaat, is dit diep droevig voor onze sector.

Dan nog niet te spreken over onze landbouwminister. Ze heeft gezorgd dat ons middelenpakket is gehalveerd in vier jaar. Het meest schrijnend is het verbieden van onze zaadcoating die in de rest van Europa bijna overal is toegestaan. Nee, wij zijn het braafste jongetje van de klas. En nu Sigrid Kaag (D66) ook nog een flinke vinger in de pap krijgt, kan ik u zeggen dat we stukje bij beetje richting de afgrond gaan.


Opnieuw naar stembus

De enige oplossing is opnieuw naar de stembus, dan zult u zien wat er met uw CDA gebeurt en met de D66. Dat is de enige manier om de landbouw te behouden in Nederland. Laat de kiezer maar opnieuw spreken. Het stikstofdossier zal nu worden gebruikt om ons als Nederlandse boeren op te ruimen, om het luxe Nederlandse leventje verder vorm te geven over de rug van de boer.

U heeft als kiezer het laatste woord in het stemhokje. Hecht u waarde aan een leefbaar platteland, dan moet u hier vorm aan geven en een andere keuze maken. Dat doet u niet zomaar, zeker als generatieslang op dezelfde partij is gestemd. Maar nu is het punt aangebroken een nieuwe weg in te slaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer