Derk Boswijk (CDA): 'Verdeeldheid in de landbouw is te groot'

Velen raadden Derk Boswijk (32) af de landbouwportefeuille op zich te nemen. Voormalig CDA-landbouwwoordvoerder Jaco Geurts had na de verkiezingen gevraagd of hij deze wilde. Boswijk moest er wel even over nadenken, maar besloot binnen enkele dagen dat hij zijn tanden wel wilde zetten in de landbouwpolitiek.

'De sector gaat me echt aan het hart', zegt Boswijk. Sinds eind maart heeft hij ruim honderd bedrijfsbezoeken afgelegd. 'Ik vind het schitterend om 's morgens vroeg mee te werken en gesprekken te voeren tussen de koeien of op het land.'

Boswijk presenteerde voor de zomer een eigen landbouwvisie in samenwerking met het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Daarin stelt hij onder meer dat de omvang van de veestapel mogelijk kan krimpen. Dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen. 'Ja, ik heb boze telefoontjes gehad en stevige gesprekken gevoerd. De kritiek is soms niet mals. Dat is niet erg, zolang we maar constructief met elkaar in gesprek blijven. Dat lukt meestal wel. Toch maak ik me ernstig zorgen om de polarisatie en het populisme. De onderlinge verdeeldheid in de landbouw is te groot.'

De politicus is geboren in Woerden en woont in Kockengen. Hij was actief voor het CDA in de Provinciale Staten van Utrecht en hield zich bezig met Economie en Toerisme, Energietransitie, Europa, Ruimtelijke ontwikkeling, Strategie en Wonen en binnenstedelijke ontwikkeling. Daarnaast is hij reserveofficier. Boswijk houdt zich in de Tweede Kamer met name bezig met defensie, landbouw, natuur, visserij en waterstaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer