Bio-energiecentrale Harderwijk failliet verklaard

Rechtbank Gelderland heeft dinsdag het faillissement uitgesproken voor de bio-energiecentrale Harderwijk. De centrale werd al sinds de opening in 2018 geplaagd door tegenvallers en een faillissement bleek onvermijdelijk.

Bio%2Denergiecentrale+Harderwijk+failliet+verklaard
© Nieuwe Oogst

De centrale kende diverse technische mankementen en had te kampen met hogere kosten dan voorzien. Dat leidde de afgelopen jaren tot een lagere gasproductie. Verder had de centrale structureel te maken met lagere inkomsten voor het verwerken van mest, hogere kosten voor covergistingsproducten en gelijkblijvende gecontracteerde gasprijzen.

In de afgelopen maanden hebben directie, raad van commissarissen en de aandeelhouders van de bio-energiecentrale alle mogelijkheden verkend om de toekomst veilig te stellen. Deze verkenningen hebben geen positief resultaat opgeleverd.


Moeilijk besluit Waterschap

Waterschap Vallei en Veluwe is mede-aandeelhouder van de bio-energiecentrale. Heemraad Bert van Vreeswijk: 'Wij betreuren dat we dit besluit hebben moeten nemen, maar de financiële situatie van de bio- energiecentrale Harderwijk was zodanig dat een faillissement onvermijdelijk was. We hebben met zijn allen de afgelopen jaren hard gewerkt om de centrale tot een succes te maken. Helaas hebben tegenvallers in de opbrengsten en hoge kosten geleid tot dit moeilijke besluit.'

In 2016 werd besloten tot de bouw van de biocentrale. Het waterschap trok hierin samen op met mestverwerker Jan Bakker. De centrale staat op het terrein van de rioolwaterzuivering van het waterschap in Harderwijk. Door het opwekken van duurzame energie in de vorm van groengas sloot het initiatief aan bij de doelstelling van het waterschap om energieneutraal te worden. Het gas werd geleverd aan het aardgasleidingnetwerk in Harderwijk. Maar al snel na de bouw speelden de eerste technisch problemen op.

De rechtbank heeft een curator aangesteld voor de afwikkeling van het faillissement. Het is nog onbekend wat er met de centrale zelf gaat gebeuren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer