Zeven+Spaanse+varkensvleesexporteurs+door+China+geblokkeerd
Nieuws
© Twan Wiermans

Zeven Spaanse varkensvleesexporteurs door China geblokkeerd

China heeft de exportvergunning voor varkensvlees van zeven productielocaties in Spanje de afgelopen maanden ingetrokken. De opgegeven redenen zijn divers en richten zich vooral op fouten in formulieren en het niet slagen voor online audits.

De Chinese overheid wil volgens de Spaanse varkensvleesindustrie geleidelijk haar afhankelijkheid van varkensvlees uit het buitenland verminderen. Ondertussen brengt het Aziatische land zijn varkensstapel weer op peil en probeert China de interne varkensmarkt te stabiliseren.

Die strategie wordt volgens de Spaanse varkensvleesverwerkers bevestigd door de aangekondigde controles en mogelijke maatregelen bij productiebedrijven in andere lidstaten in de Europese Unie. De Spaanse producentorganisatie Anprogapor van varkenshouders bevestigt deze ongewenste ontwikkeling. Anprogapor hoopt dat het proces snel is te keren, mede door extra inspanning van de Spaanse overheid.


Export beperkingen

De Spaanse overkoepelende organisatie van vleesverwerkers Anice waarschuwt bedrijven om uiterst voorzichtig te zijn met het exporteren van varkensvlees naar China. Als er ook maar iets kan worden aangemerkt op de verzonden vracht, kan dat grote gevolgen hebben voor de handelsrelatie met China. Nog meer exportbeperkingen berokkenen de Spaanse varkensvleesketen schade, meldt een Spaanse vleeskrant.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 13°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer