Schothorst vergelijkt methaanmeetsystemen voor onderzoek

Onderzoeksinstituut Schothorst Feed Research (SFR) in Lelystad is november 2020 gestart met een onderzoek naar de relatie tussen voeding en de methaanuitstoot bij melkvee. In de eerste fase wordt gekeken welk systeem het best in de praktijksituatie op het bedrijf de methaanproductie kan meten. Hiervoor worden twee systemen onderzocht.

Schothorst+vergelijkt+methaanmeetsystemen+voor+onderzoek
© Schothorst

Er wordt alweer een half jaar gewerkt met de Greenfeed. Dit apparaat is een krachtvoerbox, herkent de koe bij binnenkomst en zuigt de lucht af die de koe tijdens het eten produceert. De hoeveelheid afgezogen lucht en het methaangehalte in deze lucht worden automatisch gemeten. Met deze gegevens wordt de methaanproductie berekend.

De meetmethode kan relatief simpel worden toegepast in de praktijk en levert een goede schatting van de methaanproductie tijdens het eten in de krachtvoerbox. Hiermee is een referentie opgebouwd.


Sniffermethode

Er is ook een tweede methode aanwezig, namelijk een sniffermethode. Daarmee worden ademmonsters genomen in de individuele voerbakken van de koeien. Bij SFR heeft iedere koe een eigen voerbak. Hierdoor kan exact de individuele voeropname per koe worden gemeten. In de afgezogen lucht worden het methaangehalte en het CO2-gehalte geanalyseerd. Vanuit de verhouding methaan:CO2 kan dan de methaanproductie per koe worden berekend.

Daarnaast kan de gemeten methaanproductie worden gekoppeld aan de voedings- en productiedata van de individuele koe. Zo wordt er gekeken naar het verband tussen rantsoensamenstelling, voeropname en methaanproductie.

In een eerste testfase is in een paar proefopstellingen gekeken of de sniffermethode op de juiste manier en tijd metingen uitvoerde. Dit is vervolgens vergeleken met de data uit de Greenfeed. Nu wordt gekeken of de sniffermethode geschikt is voor doorontwikkeling in een systeem dat past binnen de huidige praktijksituatie van SFR. Wanneer definitief is gekozen voor een van beide meetsystemen, kan methaan als parameter worden opgenomen in de toekomstige onderzoeken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer