VS en EU willen wereldwijde methaanuitstoot fors verlagen

De Verenigde Staten en de Europese Unie werken samen om de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas methaan fors omlaag te brengen. Dat maakte de Amerikaanse president Joe Biden bekend in aanloop naar de internationale klimaattop COP26 in de Schotse stad Glasgow in november.

VS+en+EU+willen+wereldwijde+methaanuitstoot+fors+verlagen
© ANP

'We zetten ons met de Europese Unie en andere partners in voor een wereldwijd initiatief om te zorgen dat de internationale methaanuitstoot in 2030 minstens 30 procent lager ligt dan in 2020', zei Biden tijdens een digitale top van het World Economic Forum. Volgens de Amerikaanse president kan door de reductie van de methaanuitstoot de opwarming van de aarde flink worden afgeremd en het zou goed zijn voor de volksgezondheid.

Biden heeft landen opgeroepen om maximale ambitie te tonen op de aankomende klimaattop. Hij noemde het streven om de methaanuitstoot met bijna een derde te verlagen 'ambitieus, maar realistisch'. De Europese Unie heeft nog niet gereageerd op de door Biden gepresenteerde doelstelling.


Tijdens de klimaattop in Glasgow willen de Verenigde Staten en de Europese Unie proberen om ook landen als China, Rusland, India, Brazilië en Saudi Arabië achter het methaanpact te krijgen.

Het broeikasgas methaan komt onder meer vrij in de veehouderij, de rijstteelt, ontdooiend permafrost, afvalbergen en bij het gebruik van fossiele brandstoffen. De kijk op de methaanuitstoot uit de veehouderij is de laatste tijd wel aan het wijzigen.


Methaan in kringloop

In het onlangs verschenen IPCC-klimaatrapport staat dat de invloed van rundvee op de methaanemissie drie tot vier keer wordt overschat. Wetenschappers zien methaan van 'biogene oorsprong' als onderdeel van een korte kringloop tussen vee en voedergewassen. Methaan valt in de atmosfeer na enige tijd uiteen in onder meer CO2 en dat gas wordt opgenomen bij de groei van gewassen.

Methaan van fossiele bronnen is geen onderdeel van een dergelijke kringloop. Het IPCC stelt dat de uitstoot uit wegverkeer vier tot vijf keer wordt onderschat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer