VVD vraagt aandacht voor overschatting methaan

Zowel de VVD in het Europees Parlement als in de Tweede Kamer hebben vragen gesteld over de overschatting van methaan afkomstig van rundvee als broeikasgas. Europarlementariër Jan Huitema en het Tweede Kamerlid Thom van Campen stellen de vraag wat dit betekent voor het klimaatbeleid.

VVD+vraagt+aandacht+voor+overschatting+methaan
© DIRK HOL

In een recent rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) wordt geconcludeerd dat de invloed van koeien drie tot vier keer overschat wordt. Het gaat om methaan van zogenoemde 'biogene oorsprong'. De methaan van fossiele bronnen als wegverkeer wordt overigens vier tot vijf keer onderschat.

'Ons beleid moet gebaseerd zijn op wetenschap', stelt Tweede Kamerlid Thom van Campen. 'Als slimme koppen vaststellen dat de bijdrage van koeien veel minder groot is, dan moeten we dat serieus nemen. Vandaar dat ik om een reactie vraag van het kabinet.'

Verandert dit inzicht de opgave die vanuit de melkveehouderij gevraagd wordt, vraagt hij zich af. 'Ik ontken niet dat we op het gebied van klimaat een grote opgave hebben. Maar als de finish voor methaan van melkkoeien al dichterbij is dan we dachten, dan is dat goed nieuws. Niet alleen voor de sector, maar voor ons allemaal.'


Korte koolstofcyclus

Van Campen vraagt het kabinet om te duiden hoe de bevindingen in het IPCC-rapport de verschillende sectoren van het Klimaatakkoord raakt. 'Hoe ziet u het onderscheid tussen de klimaatimpact van methaan die kortdurend is vanwege de zogeheten 'korte koolstofcyclus' en de impact van koolstofdioxide?', is een van zijn vragen.In het Europees Parlement stelde VVD-Europarlementariër Jan Huitema vergelijkbare vragen in een debat met Eurocommissaris Frans Timmermans. Hij wijst erop dat methaan, in tegenstelling tot CO2, binnen twaalf jaar oplost in de atmosfeer. 'Bij een constante methaanemissie wordt de methaandeken die we hebben in de atmosfeer niet dikker of dunner. Moet de landbouw niet gezien worden als deel van de oplossing in plaats van het probleem?'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer