Waarde HZPC-certificaat daalt opnieuw 10 procent

De koers van het certificaat op een aandeel van pootgoedbedrijf HZPC is vrijdag vastgesteld op 106,35 euro. Daarmee daalt de koerswaarde opnieuw met de maximale 10 procent.

Waarde+HZPC%2Dcertificaat+daalt+opnieuw+10+procent
© Alex J. de Haan

HZPC meldt dat het aanbod van certificaten tijdens de laatste halfjaarlijkse beursdag weliswaar iets is gedaald, maar ook nog steeds groter is dan de vraag. Na veel jaren met een beperkt aanbod, willen nu veelal niet-actieve telers hun certificaten verkopen, constateert het pootgoedbedrijf.


certificatiekoers HZPC
certificatiekoers HZPC © HZPC

Volgens algemeen directeur Gerard Backx van HZPC is dat goed nieuws voor actieve telers. 'Zij kunnen nu gemakkelijker en aantrekkelijker certificaten kopen. Wij vinden het belangrijk dat die voor een groot deel in handen zijn van telers die nog actief zijn. Op die manier zijn zij mede-eigenaar van HZPC.'


Speciaal programma

Om de overdracht van certificaten naar actieve telers een extra stimulans te geven, is HZPC dit jaar gestart met het Connecting Growers-programma. De onderneming koopt daarbij zelf certificaten om die vervolgens te schenken aan haar actieve telers. Om in aanmerking te komen, kunnen telers zich aanmelden voor het programma.

Volgens Backx wordt inmiddels veel gebruikgemaakt van deze mogelijkheid om certificaten te verwerven. 'Het betekent dat vanaf dit jaar veel telers in de Europese Unie certificaathouder zijn van HZPC.' HZPC verdeelt de certificaten op basis van het aantal hectare pootaardappelen. Het schenken van de certificaten gebeurt voor de volgende beursdag.


Twee keer per jaar handelsdag

Twee keer per jaar houdt HZPC een handelsdag voor de aan- en verkoop van certificaten. De handel verloopt via een onlineplatform. De koerswaarde van een certificaat kan per beursdag maximaal 10 procent stijgen of dalen. De volgende beursdag is op vrijdag 12 november 2021.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer