Handelaar Kees Remijn: 'Deze boerderijkaasprijs is hard nodig'

Alle noteringen voor kaas van de boerderij zijn 15 cent gestegen, dat is 35 cent meer dan vorig jaar oktober. Dat heeft de noteringscommissie vastgesteld.

TIJNJE - De beste en lekkerste op de boerderij gemaakte oude kaas van Nederland komt van familiebedrijf Kaasboerderij De Gelder uit het Friese Tijnje (gemeente Opsterland). De friese oude kaas kwam bij de kaaskeuring van de Bond van Boerderijzuivelbereiders als beste en lekkerste oude kaas uit de bus en kreeg de Cum Laude-award. De Bond van Boerderijzuivelbereiders heeft alle ingezonden kazen gekeurd en reisde door het land om de categoriewinnaars in het zonnetje te zetten. De overall-prijswinnaar wordt nog bekend gemaakt. Het familiebedrijf van Kaasboerderij De Gelder wordt gerund door Anne en Jenny Vogel samen met hun zoon Hans Peter. Hans Peter is verantwoordelijk voor het melkveebedrijf met 350 koeien en met zijn allen zwaaien ze de scepter over de kaasmakerij.  In de boerderijwinkel worden ook producten van andere ambachtelijke producenten verkocht. ***Foto gemaakt op 08-09-2021, embargo tot 11-09-21*** COPYRIGHT DIRK HOL
© DIRK HOL

Voor eerste kwaliteit boerderijkaas van 16 kilo ligt de notering (adviesprijs) voor oktober op 5,30 euro per kilo. Dat was een jaar eerder in dezelfde maand nog 4,95 euro per kilo en in 2019 lag deze notering op 4,55 euro per kilo. 'De hele zuivelmarkt zit momenteel in de plus', zegt voorzitter Theo Dekker van de Bond van Boerderijzuivelbereiders (BBZ). 'Op de spotmarkt liggen de prijzen boven de 45 cent per liter.'

Een belangrijke oorzaak is een gebrek aan melk, er is meer vraag dan aanbod. Vloeibare producten zijn al langere tijd duur en inmidels is de kaasprijs verder opgelopen. De noteringscommissie ziet dat dit ook gevolgen heeft voor de prijs die zuivelfabrieken uitbetalen.

Dat de melkprijs is gestegen, vindt Kees Remijn als kaashandelaar en lid van de noteringscommissie voor kaas van de boerderij gunstig. 'Melkveehouders hebben daardoor minder drang om extra melk te verkazen. Doen ze dat wel, dan is er meer aanbod van kaas en staat de prijs onder druk.'


Positief

In de zomermaanden liep de handel in kaas van de boerderij wat stroever, zoals meestal in die periode. Maar inmiddels is de afzet weer op een behoorlijk peil. Er is veel aanvoer en vrijwel alle kaas wordt ook weer vlot verkocht. De kaas gaat vooral jong weg. De voorraad oude kaas is erg klein en krijgt ook geen kans om te groeien.

Volgens de noteringscommissie heeft Vakbeurs Foodspecialiteiten een positief impuls gegeven aan de kaasmarkt. Die beurs vond eind september in het Utrechtse Houten plaats. Daar toonden kaashandelaren hun assortiment. De handelaren hebben veel vertrouwen in de markt voor de komende maanden.