Groninger fotogalerie hangt vol met Klei

Fotogalerie Lichtzone in Groningen toont vanaf zondag een fotoserie over het leven van vader en zoon Evert en Bert-Jan Klei en hun melkveehouderij. Fotograaf Ben Vulkers volgde een jaar lang de Zwolse boerenfamilie met zijn camera. Het resultaat is een indrukwekkende serie over het boeren in een moeilijke tijd.

Vulkers pakte in de periode maart 2020 tot en met maart 2021 meestal om de twee weken de auto om naar de boerderij in Zwolle-Noord te rijden. Soms met het idee om een bepaald onderwerp vast te leggen met zijn camera, maar vaak ook zonder idee wat het dagelijkse leven op de boerderij zou opleveren.

'Ik kwam daar op eigen uitnodiging, want door corona lagen veel fotografieklussen stil en had ik tijd over. Natuurlijk moest familie Klei er even over nadenken om een buitenstaander zo op het erf te ontvangen. Gaande weg werden ze enthousiast en is er hecht contact ontstaan.'


Liefde voor het boerenbedrijf

De fotograaf is opgegroeid op het platteland en had daardoor altijd al een fascinatie voor het boerenleven. 'Ik hou van het werken buiten, in de natuur, met laarzen aan. Wat ik nog niet wist, is dat boeren zo enorm veel passie hebben voor hun bedrijf en dan ook vooral voor de dieren. Omdat ze op een gegeven moment aan mij gewend waren en gewoon mijn gang lieten gaan, zag ik bij familie Klei een oprechte interesse en liefde voor het boerenbedrijf.'

Zijn fotoserie geeft een mooi inkijkje in een jaar op een melkveebedrijf. Met de geboorte van een kalf, het hakselen van de mais tot en met de bedreigingen van wet- en regelgeving. 'De boerderij van familie Klei ligt vlak naast de snelweg. Hun land grenst aan een zandafgraving. De plannen vanuit de overheid voor natuur en nieuwbouw worden ook hier steeds concreter, maar ik denk dat deze boerderij zal blijven in de toekomst. Die van Klei, dat zijn wel echte doordouwers. Die laten zich niet kisten.'

Foto-expositie Klei is nog te bekijken tot en met 31 oktober in Fotogalerie Lichtzone in Groningen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer