Trekker in 2022 op naam van maatschap te registreren

Trekkers en landbouwvoertuigen kunnen vanaf half 2022 op naam van de maatschap worden gezet. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Op dit moment moeten deze voertuigen nog op naam van een van de maten worden geregistreerd.

Trekker+in+2022+op+naam+van+maatschap+te+registreren
© Claas

Zodra het mogelijk is om het voertuig op naam van de maatschap te kunnen registreren, kan de bestaande registratie bij de RDW (Dienst Wegverkeer) worden omgezet naar de maatschap. Daarvoor zullen wel kosten in rekening gebracht worden. Het tarief is nu 10,75 euro per voertuig.

Het registreren van een (land)bouwvoertuig moet in 2021 gebeuren. Een (land)bouwvoertuig dat niet in 2021 wordt geregistreerd, mag na 31 december 2021 niet op de openbare weg worden gebruikt. Daarvoor is dan een eerst een keuring in een RDW-keuringsstation noodzakelijk. Dat kost aanzienlijk meer tijd en geld dan het overschrijven van de registratie. Op dit moment is nog niet de helft van de landbouwvoertuigen geregistreerd.


Verzekering

In verband met de verzekering is het niet altijd wenselijk om een voertuig te registreren op naam van een van de maten. De SGP heeft dit destijds aangekaart bij het ministerie van I&W. Omdat de rechtsvorm van de maatschap in de agrarische sector veel wordt gebruikt, heeft er een nadere analyse en afstemming plaatsgevonden met onder andere het ministerie van Justitie en Veiligheid, de RDW, het CJIB en verzekeraars. Daarbij zijn geen noemenswaardige bezwaren naar voren gekomen.

Door de minister van Justitie en Veiligheid wordt gewerkt aan een wetswijziging. Hierin krijgt een maatschap dezelfde eigenschappen als bijvoorbeeld een vennootschap onder firma. Op naam van die rechtsvorm kan nu wel een voertuig worden geregistreerd. Een wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 wordt binnen dit kader meegenomen, zodat registratie op naam van alle personenvennootschappen mogelijk wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer