Seminis maakt oogst broccoli en bloemkool beter voorspelbaar

Oogstzekerheid en -gemak zijn belangrijke speerpunten in de veredeling van broccoli en bloemkool voor zaadfirma Seminis. 'Het streven is rassen te ontwikkelen voor een betrouwbare oogst die voorziet in de behoefte van de teler, retail en consument', stelt hoofdveredelaar Meindert Boon van Seminis tijdens een open dag in Enkhuizen.

Seminis+maakt+oogst+broccoli+en+bloemkool+beter+voorspelbaar
© Haijo Dodde

'Oogstzekerheid is voor ons een belangrijk aspect bij de verduurzaming van de teelten. Het betekent dat wij ons in de veredeling focussen op betrouwbare rassen met goede ziektetoleranties en op rassen die goed blijven presteren als het klimaat grilliger wordt', aldus Boon.

Een mooi voorbeeld van een innovatie op het groenteplatform van Seminis in Enkhuizen is volgens Boon de nieuwe broccoli Skytree. Een kenmerk van dit ras is dat het scherm bestaat uit langere stelen met daarop de broccoliroosjes. Bij de conventionele rassen is de stronk dikker en zitten de roosjes dichter tegen elkaar aan. 'Voor de consument is deze nieuwe broccoli gemakkelijker te verwerken, met als resultaat dat uiteindelijk meer van het geoogste product wordt opgegeten. De stelen zijn knapperig van structuur en smaken prima.'


High Rise-types

Seminis is in broccoli al langer bezig met de veredeling van de High Rise-types. Dit betreft rassen waarbij het broccolischerm hoger in het gewas zit en een schonere steel heeft. Doel van deze ontwikkeling is gemakkelijker en sneller kunnen oogsten en eventueel de oogst mechaniseren. 'Er zijn ontwikkelingen gaande op het gebied van oogstmechanisatie en de eigenschappen van deze rassen helpen daarbij. Dit zal uiteindelijk zorgen voor een besparing op de arbeidsuren', legt Boon uit.

Oogstgemak en arbeidsbesparing spelen ook bij de veredeling van bloemkool. Boon wijst hier op rassen van het type Curdivex. 'Dit zijn witte bloemkolen die ook wit blijven als ze niet worden afgedekt. Zonder afdekken zou normaal gesproken geelverkleuring optreden.' Het niet hoeven afdekken bespaart volgens de veredelaar veel tijd. Een bijkomend voordeel is dat tijdens de oogst beter is te zien welke kolen oogstrijp zijn. Boon: 'Door een betere zichtbaarheid en een dekblad dat niet hoeft te worden verwijderd kunnen telers ook sneller oogsten.'


Harvestplanner

Over klimaatbestendigheid zegt Boon dat Seminis het veredelde materiaal van broccoli en bloemkool wereldwijd test op teeltlocaties onder verschillende groeiomstandigheden. 'Zo ontwikkelen we rassen die breed zijn aangepast.' De veredelaars verzamelen de testgegevens van alle proefvelden en deze data worden onder meer als input gebruikt voor de Harvestplanner die het veredelingsbedrijf heeft ontwikkeld.

Boon legt uit dat dit digitale platform de telers moet ondersteunen bij hun oogstplanning. 'Deze planner werkt op basis van plantdata en groeidagen. Een goede oogstplanning resulteert in een meer constante oogst, ook lukt het beter om oogstpieken te voorkomen en eventueel oogstverlies te beperken. Daarbij streven de veredelaars naar het ontwikkelen van rassen met constante groeidagen voor optimalisatie van de oogstvoorspelling en -planning.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer