Nieuw Gelders platform voor natuurinclusieve landbouw

Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland is op landgoed Velhorst in Lochem met een eerste bijeenkomst officieel van start gegaan. Het platform heeft als doel om samen te werken aan een vitaal Gelders platteland.

'Bijeenkomsten en platformen als deze helpen bij de verandering die we in onze gedachtegang moeten maken om de landbouw toekomstbestendig te houden', aldus oud-landbouwminister Cees Veerman. Hij heeft een duidelijke visie op hoe de landbouw er in 2040 uit moet zien.

'Een welvarende boerenstand, die kleiner is dan nu, veelsoortiger, gerespecteerd en met zorg voor mens en natuur. Dat komt dan in plaats van slaaf zijn van grote investeringen die binnen twintig jaar moeten zijn terugverdiend.'


Verdienmodel

Belangrijk onderdeel van de bijeenkomst, maar ook van de onderlinge discussie is: hoe verdien je geld met natuurinclusieve landbouw? 'We moeten af van subsidies en de boer moet naar de dienstverlenende sector', stelt Carel de Vries.

'De samenleving vraagt om natuurinclusieve landbouw en dus moeten wij als boeren deze manier van landbouw gaan zien als dienst die we aan de samenleving bieden. Daartegenover moet wel een vergoeding staan', vindt de ontwikkelaar van het Markemodel en projectregisseur Courage in de melkveehouderij.


Vanuit je hart boeren

'Wat ik zo lastig aan deze hele discussie vind, is dat ik geloof dat je in eerste instantie boert vanuit je hart en dat daarna het geld verdienen vanzelf zijn plek vind. Ik ben al jaren biologisch melkveehouder, maar heb daarnaast ook een stuk akkerbouw. Nu ben ik op zoek naar hoe ik mijn bedrijf nog verder kan uitbouwen', geeft een van de bezoekers aan.

'Om geld te verdienen, maar vooral om te kijken wat er nog meer past bij mijn visie voor natuurinclusief boeren', gaat hij verder. De boer is op deze bijeenkomst afgekomen juist om inspiratie op te doen om invulling te geven aan het laatste deel van zijn bedrijfsvoering. 'Ik geloof echt in meerdere soorten natuurinclusieve landbouw op mijn bedrijf.'


Instaptoets

Het platform is een initiatief van Natuur en Milieu Gelderland en wordt door provincie Gelderland, LTO Nederland en meer dan twintig partners in de provincie ondersteund. De provincie heeft geld vrijgemaakt voor een gratis instaptoets, zodat boeren kunnen zien wat voor hun bedrijf haalbaar is op het gebied van natuurinclusief boeren. Er volgen nog bijeenkomsten op 12 en 15 oktober 2021. Meer informatie hierover is online te vinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer