VNC: Gelderland moet Veluwse landbouwenclaves behouden

Provincie Gelderland doet er goed aan om de vaak eeuwenoude landbouwenclaves op de Veluwe te behouden. Zij kunnen namelijk een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit.

VNC%3A+Gelderland+moet+Veluwse+landbouwenclaves+behouden
© Laurens Eggen

Dat stelt Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) in een brief aan de provincie. Die heeft het voornemen om landbouwenclaves op de Veluwe tot natuur om te vormen. Dat kan volgens VNC 'catastrofale gevolgen' hebben voor de biodiversiteit.

De landbouwenclaves moeten volgens de organisatie weliswaar gevrijwaard worden van intensieve veehouderij, zware drijfmestgiften, kunstmest en pesticidengebruik, maar vormen vanuit de oudheid met mest en bekalking oases voor foeragerende dieren op zoek naar mineralen en bodemfauna.


Tegenwicht aan verzuring en ontkalking

Door stalmest en bekalking zijn de enclaves de enige plekken op de Veluwe waar de mens in de loop der eeuwen iets teruggaf aan de natuur, aldus VNC. 'Dat maakt deze gronden door hun rijkdom aan mineralen en bodemfauna onmisbaar voor de biodiversiteit en bieden een tegenwicht aan de verzuring en ontkalking van het gebied.'

VNC roept in de brief provincie Gelderland op haar beleidsvisie, waarin landbouwenclaves tot natuur verworden, te herzien. De vereniging ziet mogelijkheden om deze om te vormen naar kampenlandschappen en landgoedachtige situaties.


Graangeluk

Stichting GraanGeluk is volgens VNC een prachtig voorbeeld. 'Waar chemievrij, traditiegetrouw en biodiversiteitsrijk wordt geboerd en waar de vele houtwallen aan duizenden dier- en plantensoorten bestaansgrond bieden. Maar in plaats van dit belangrijke initiatief te omarmen, dient GraanGeluk te wijken voor nieuw aan te planten bos of verwildering met grote grazers', constateert de vereniging.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer