Delaval komt met batch milkingsysteem

Delaval heeft een batch milkingsysteem geïntroduceerd voor bedrijven met meer dan 250 koeien. Het betekent dat de koeien in groepen vanuit een wachtruimte door een aantal robotboxen worden gemolken.

Delaval+komt+met+batch+milkingsysteem
© Delaval

De term batch milking werd bekend toen Fullwood in 2018 een groot aantal melkrobots achter een halve maanvormige wachtruimte plaatste. Delaval werkt nu ook met dit concept met als basis haar VMS V300- en V310-melkrobot en een wachtruimte. Deze worden op een rij gezet en verbonden aan een centrale melkleiding. Voor en achter de robots zijn gangen gesitueerd van 1,8 tot 2 meter breed met selectiepoorten om gemengde koppels na bijvoorbeeld weidegang eventueel in nieuwe groepen te verdelen in de stal.

Voordeel van het centraal robotmelken in groepen is dat, net als bij traditioneel melken, de arbeid is te clusteren op twee tot drie momenten per dag, waarbij routine heerst. Buiten die momenten draait er niets dat een alarm hoeft te geven. Daarbij zijn er ook minder werknemers nodig.

Andere voordelen boven vrijwillig robotmelken is dat er geen individuele koeien meer hoeven te worden gehaald om door de robot te laten gaan. Het aantal melkingen heeft de boer zelf in de hand. Keerzijde is dan ook dat meer melkingen van hoogproductieve koeien niet meer gaat. Wel is er slechts één centraal melkpunt nodig en ook maar één separatieruimte. Ook kan meer worden vertrouwd op TMR voeren aan het voerhek, omdat brok als lokmiddel minder hard nodig is.


AMR niet voor Nederland

Delaval ontwikkelde al in 2010 het AMR-systeem om centraal en groepsgewijs te robotmelken. AMR is een carrouselopstelling met vier robotarmen en een sprayunit. Deze kost ongeveer 750.000 euro, melkt negentig koeien per uur en is bedoeld voor bedrijven met vierhonderd tot zevenhonderd koeien. Er zijn er acht van verkocht in Duitsland.

De ontwikkeling van de AMR gaat door in de landen waar het systeem nu draait, maar het zal niet in Nederland worden aangeboden. Voordeel van het batch milkingsysteem is namelijk dat de Nederlandse service beter is toegerust op de VMS-units. Daarbij is batch milking ook flexibeler omdat kan worden begonnen met een klein aantal robots, bijvoorbeeld zes stuks. Dit is gestaag uit te breiden met extra boxen, tot bijvoorbeeld dertig stuks.


Zestig koeien binnen een uur

Inmiddels draaien er al enkele bedrijven met het batch milkingsysteem van Delaval. Ook het bedrijf van Elze Jellema in Smallebrugge met acht VMS'en in een hoefijzervorm behoort tot het batch milkingprincipe.

Op een bedrijf met 240 koeien in Zuid-Italië introduceerde Delaval het systeem. Dit melkveebedrijf wil binnenkort groeien tot 480 koeien. De huidige productie is 39 liter melk per dag met drie keer daags melken. Elke groep van zestig koeien is in 45 tot 50 minuten gemolken. Elke robot haalt een capaciteit van acht tot negen melkingen per uur. Doelstelling is dat de koeien nooit langer dan 1,5 uur in de wachtruimte staan.

Om de opstelling voor batchmilking te realiseren is ongeveer 2,3 vierkante meter bouwruimte per koe nodig. Over de kosten is Delaval niet erg concreet, maar het bedrijf stelt dat de prijs ongeveer gelijk is aan het standaard robotmelken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer