Fullwood-dealer: 'Aantal melkingen per robot zegt weinig'

Focus niet te veel op het aantal melkingen per koe en per robot. Over die boodschap zijn diverse robotleveranciers het eens. De optimale benutting van een melkrobot noemen zij maatwerk.

Fullwood%2Ddealer%3A+%27Aantal+melkingen+per+robot+zegt+weinig%27
© Landpixel

De boekhouder ziet graag een volledig bezette melkrobot en elke dag het maximum aantal melkingen, maar voor het werkplezier van de boer is een beetje minder melkingen per dag vaak veel beter. Dat zegt Tinus de Jong van Fullwood-dealer Melkveetechniek De Jong in Gorredijk. 'De melkveehouder moet bewust ruimte houden voor onderhoud en rust in de stal.'

Volgens De Jong is het desalniettemin prima mogelijk om met robotmelkingen sowieso 2,7 melkingen gemiddeld te halen, ongeacht het productieniveau en ook als de koeien worden geweid. 'Je kiest als boer óók voor melkrobots om de koeien circa 3 keer daags te melken.'


Te verwachten liters

Het aantal keren dat een koe gemolken kan en mag worden, is bij Fullwood gebaseerd op het ingestelde aantal te verwachten liters bij de eerstvolgende melkgift.

Beter is te kijken naar robotefficiëntie en aantal liters

Tinus de Jong, Fullwood-dealer Melkveetechniek De Jong

'Bij hoogproductieve veestapels ben ik er niet bang voor om koeien die ruim 60 kilo melk daags geven 4,5 keer te laten melken op een dag. Ons systeem zet sterk in op een goede voorbehandeling en stimulering. Door daar de tijd voor te nemen, laat de koe in de eerste twee minuten na aansluiten 50 procent van de melkgift los. Op die wijze melk je snel en houd je ook bij een hoge bezettingsgraad voldoende ruimte voor voldoende melkingen voor alle koeien.'


Ruimte reserveren

André de Leeuw van DeLaval deelt de visie op het voorbehandelen. 'Onze robots nemen daar in totaal bijna een minuut de tijd voor. Zo voorkom je blindmelken en kunnen we met een 45-46 kPa (kilopascal) vacuüm heel vlot melken. Voorheen spraken we over 160-180 melkingen per dag per robot, maar tegenwoordig gaan we naar 180-200.'


Volgens De Leeuw gaat het erom ruimte te reserveren voor de verse koeien. 'Je wilt dat deze groep niet wordt gehinderd om voldoende vaak gemolken te worden. Daarom is ons advies om de minimale melkgift, wanneer een koe toegang krijgt om gemolken te worden, op minimaal 10 liter in te stellen. Ook bij iets minder productieve melkveestapels en voldoende capaciteit op de robot. Als je dat lager inschaalt, nemen de oudmelkte koeien wellicht te vaak en te veel de ruimte in van de nieuwmelkte vaarzen. Je scoort dan nog steeds wel een hoog aantal melkingen per dag, maar minder dan gewenst van de koeien die vaker gemolken kunnen en moeten worden.'


Robotefficiëntie

Ook Jurjen de Jong, farm management adviseur bij Lely Center Heerenveen, noemt het aantal melkingen niet zo'n belangrijk kengetal. Hij zegt liever te kijken naar robotefficiëntie en aantal liters. 'Voor kwalitatief goed, gezond en efficiënt melken, zien we gemiddeld graag meer dan 10 kilo melk per melkbeurt.'

De Jong zegt dat Lely werkt met melktoegangstabellen waarbij in de lactatieperiode meestal wordt gewerkt met 4 melkingen als maximum en 2,4 als minimum. 'Ook dat is bedrijfsafhankelijk, maar ik adviseer meestal niet te veel aan deze instellingen te sleutelen. Een koe gedijt het beste bij een vast ritme.'


Richting droogstand

Koeien richting droogstand hoeven niet vaker dan 1 tot 2 keer per dag te worden gemolken, stelt De Jong. 'Soms wil een veehouder ook die groep op 2,5 minimaal laten staan, maar je krijgt dan de dieren lastiger droog. Dat is over het algemeen niet gezond; het einde van een lactatie beïnvloedt immers alweer de start van de volgende lactatie.'

Volgens Piet Sake de Boer van GEA varieert het optimale aantal melkingen sterk per veestapel. 'In de VS kunnen bedrijven wel 10 procent meer melkingen behalen omdat de koeien ook zoveel sneller melken. Als je de gemiddelde tijd per melkbeurt van 7 naar 6 minuten weet te beperken, kun je met 75 koeien wel 200 melkingen per robot behalen. Dat is wel de maximale benutting.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer