Provincies positief over langjarige contracten natuurbeheer

De provincies zijn positief over het aangaan van langjarige contracten voor agrarisch natuurbeheer. Maar er zijn wel obstakels, schrijft demissionair landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Provincies+positief+over+langjarige+contracten+natuurbeheer
© Dirk Hol

Provincies die ervaringen opdoen met het afsluiten van langjarige contracten signaleren volgens de minister dat dit zeer kostbaar is, omdat de volledige financiering moet worden gegarandeerd voor een langere contractperiode. Dat vraagt financiële garantstellingen voor lange periodes, die nu niet zijn afgedekt.

Schouten is in overleg met de provincies om meer langjarige contracten af te sluiten met boeren voor agrarisch natuurbeheer, naar aanleiding van een aangenomen motie van het Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA). Ze onderschrijft het belang van langjarige zekerheid voor zowel boer als natuur, bijvoorbeeld voor een periode van twaalf tot dertig jaar. Nu worden vaak contracten voor maximaal vijf jaar afgesloten, de looptijd van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).


De minister noemt in de brief een aantal voorbeelden van hoe langjarige zekerheid kan worden vormgegeven. Zo hebben de provincies Zuid-Holland en Overijssel de verantwoordelijkheid op zich genomen om doelen met langjarige subsidies te financieren.

In onder meer Friesland en Noord-Brabant wordt dit gedaan bij functieverandering van regulier gebruikte landbouwgrond naar extensief gebruik van landbouwgrond. In deze gevallen worden boeren gecompenseerd voor afwaardering van de grond. Deze boeren komen meestal nog wel in aanmerking voor het merendeel van de GLB-subsidies.

Tot slot kunnen provincies via de contracten voor het agrarisch natuurbeheer kiezen voor een langere looptijd, in overleg met de agrarische collectieven. 'Deze behoren dan wel te voldoen aan Europese regelgeving', geeft Schouten aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer