16 of toch 20 procent van agrarische bedrijven bezig met natuurbeheer

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer vindt plaats op bijna 8.200 agrarische bedrijven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De koepelorganisatie voor agrarisich natuurbeheer, BoerenNatuur, stelt dat het aantal hoger ligt, op meer dan 11.000 bedrijven.

16+of+toch+20+procent+van+agrarische+bedrijven+bezig+met+natuurbeheer
© Vidiphoto

Volgens het CBS zijn ongeveer 16 procent van de bedrijven bezig met agrarisch natuurbeheer. De gegevens hiervoor leidt het CBS af uit de jaarlijkse Landbouwtelling. De melkveehouderijsector telt, als grootste agrarische sector, met 4.500 deelnemers ook de meeste bedrijven die aan agrarisch natuurbeheer doen. Daarna volgen de akkerbouwbedrijven met ruim 1.200 deelnemende bedrijven.
In elke sector bedrijven bezig met agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Bij schapenhouderijen gaat het om 377 bedrijven, gevolgd door paard- en ponyhouders (120), fruittelers (101), varkenshouders (92), pluimveehouders (73), kalverhouders (56), geitenhouders (52), siertelers (44) vollegrondsgroentetelers (39) en glasgroentetelers (3). Daarnaast is er nog een categorie 'overig' waartoe ruim 1500 bedrijven behoren.


Verschil

BoerenNatuur houdt als koepelorganisatie van de collectieven voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) zelf ook het totaal aantal deelnemers bij en in hun systeem staan 11691 deelnemers geregistreerd. Daarmee zou het percentage bedrijven dat aan agrarisch natuurbeheer doet, uitkomen op zo'n 20 procent.

BoerenNatuur en het CBS hebben contact gehad over de verschillen in de gegevens en hebben een aantal verklaringen. Zo kan het zijn dat boeren ‘vergeten’ hun ANLb-activiteit op te geven in het kader van de Landbouwtelling.

Het kan ook zijn dat boeren meerdere contracten hebben, bijvoorbeeld omdat hun bedrijf onder verschillende gebieden of collectieven valt. Hierdoor ontstaan dubbeltellingen. Tot slot is het mogelijk dat er deelnemers zijn die niet onder de verplichte Landbouwtelling vallen omdat ze klein zijn en niet staan ingeschreven bij de KvK.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer