Ministerie zegt nee tegen geothermie CLG

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zegt nee tegen het aardwarmtewinningsplan van Californië Lipzig Gielen Geothermie (CLG).

Ministerie+zegt+nee+tegen+geothermie+CLG
© LTO Glaskracht

Het ministerie heeft hierover een ontwerpweigeringsbesluit opgesteld dat tot 22 juli ter inzage ligt. CLG heeft in april 2019 een verzoek tot instemming met het aardwarmteproject ingediend. Dat plan is voorgelegd aan TNO, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische Commissie Bodembeweging, lokale overheden en de Mijnraad.

Na adviezen van deze organisaties concludeert het ministerie dat er veel onzekerheid is over de veiligheid door seismische activiteiten in de bodem. Het aardwarmteproject in Limburg ligt al zo'n 2,5 jaar stil na lichte aardbevingen in het gebied. Het project leverde sinds 2015 warmte in het tuinbouwgebied Californië bij Venlo. De twee kleine aardbevingen in het gebied vonden plaats in augustus en september 2018.


SodM stelde al eerder dat na technische onderzoeken en analyses er onvoldoende wetenschappelijke gegevens zijn over de specifieke ondergrondse situatie om risico's voldoende uit te sluiten en de bron opnieuw vrij te geven. CLG vroeg vorig jaar faillissement aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer