Hogere zwijnensterfte door voedseltekort

De natuur gaat er deze winter waarschijnlijk voor zorgen dat het aantal wilde zwijnen afneemt. Volgens Vereniging Wildbeheer Veluwe zijn er dit jaar opvallend weinig eikels en beukennootjes. Die vormen de hoofdmoot van de zwijnenmaaltijd in de winter.

Hogere+zwijnensterfte+door+voedseltekort
© ZLTO

Het aantal bosvruchten is sinds 2012 niet meer zo laag geweest. Het koude voorjaar en de natte zomer zijn de belangrijkste oorzaken. Er zijn al jaren te veel zwijnen op de Veluwe. Door de opkomst van de Afrikaanse varkenspest wordt de laatste jaren met meer urgentie geprobeerd het aantal zwijnen te verlagen. Dit jachtseizoen moeten er zo'n negenduizend dieren verdwijnen.

Naast dreiging van Afrikaanse varkenspest gebeurt dit altijd al om schade aan natuur en in de landbouw te voorkomen en het aantal verkeersongevallen te beperken. Nu er de komende winter en volgend voorjaar nauwelijks voedsel is, zullen veel dieren van de honger sterven. 'Dat is ecologisch gezien een goede ontwikkeling en ook gewoon iets dat bij de natuur hoort', aldus Gerrit-Jan Spek van de vereniging.

Gemiddeld leveren eiken en beuken op de Veluwe elk jaar zo'n 4,7 miljoen kilo bosvruchten op. De vereniging schat dat de opbrengst dit jaar hooguit 1,6 miljoen kilo zal zijn. En misschien nog minder, want tot nu toe zijn de meeste beukennootjes loos.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer