AH-kip is Liegebeest 2019

De kip van 's lands grootste grutter is door Wakker Dier gekozen als Liegebeest 2019. Albert Heijn dankt zijn nominatie aan het 'A4'tje ruimte' dat de AH-kip krijgt.

AH%2Dkip+is+Liegebeest+2019
© Michiel Elands

Toen Nederlandse supermarkten in 2016 stopten met plofkip, hebben zij allemaal hun eigen diervriendelijker kipconcepten opgesteld. Albert Heijn zette vergeleken met haar concurrenten de kleinste stappen, stelt Wakker Dier. 'De AH-kip krijgt een A4'tje ruimte per kip, zonder daglicht.'

Zelfs prijsvechter Aldi geeft de kippen meer ruimte, zegt de actieclub. 'De kippen hebben te lijden onder deze hoge dichtheid. De natte, ammoniakrijke uitwerpselen kunnen dan namelijk niet drogen. Daardoor bijten deze in de poten en kunnen ze voetzweren veroorzaken.'

Signaal

De verkiezing tot Liegebeest is een duidelijk signaal aan Albert Heijn dat zijn klanten geen mooie pr-praatjes slikken, reageert Anne Hilhorst van Wakker Dier, dat meer bedrijven op de korrel heeft.

Écht stappen zetten voor dierenwelzijn is nodig

Anne Hilhorst, vice-voorzitter bestuur en manager campagneteam van Wakker Dier

McDonald's is vorige week uit de verkiezing gehaald, nadat de fastfoodketen een claim op de website aanpaste. De keten communiceerde gestopt te zijn met plofkip en alleen '100 procent enriched kippenvlees' te gebruiken. Wat onjuist bleek.

Rund en lam

De andere drie genomineerden in de Liegebeestverkiezing waren 'teder geproduceerde' melkchocolade van Milka, 'stressvrije' Ierse vleesrunderen van Bord Bia en 'liefdevol afgevoerde' lammetjes van Jumbo's geitenkaas.

Jumbo heeft aangegeven zijn uitspraak te betreuren en gaat deze rectificeren. 'Het wordt tijd dat bedrijven die zich schuldig maken aan mooie praatjes eindelijk écht stappen gaan zetten voor dierenwelzijn. En niet het leed achter hun producten verbloemen met gelikte pr-taal', zegt Hilhorst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer